25 iul. 2010

Disco suta la suta: Scissor Sisters

Night Work este fara indoiala o realizare de exceptie pentru cei care au prins epoca adevarata a “disco”-ului si vremurile in care compozitiile aveau substanta. Include arome de Human League, Devo, Pet Shop Boys, Bronski Beat iar lista poate continua cu enumerarea numelor care au facut istorie in anii considerati de multi “de aur” ai muzicii. Gratie producatorului Stuart Price acest disc seamana intr-o mai mica sau mai mare masura cu creatii Kylie Minogue, Madonna, New Order. Este o mostra de muzica “pop” ce include distractie nocturna. Fie ea in dormitor sau  pe ringul de dans.
Asteptari: Americanii de la Scissor Sisters au descoperit o reteta de succes in care au amestecat in parti egale disco, glam rock si pop. Un amalgam destul de ciudat pentru trupele din zilele noastre, dar care le-a asigurat intotdeauna un “culoar” aparte. Night Works este cel de-al treilea material discografic din visteria trupei.
Rezultat: Chiar daca si pana acum influentele disco si Hi NRG au fost resimtite pe deplin in creatiile celor de la Scissor Sisters, Night Works straluceste de la distanta. Are parte de un numar nesimtit de mare de slagare, duce lipsa la capitolul balade, e soundtrack-ul ideal pentru Saturday Night Fever, o bijuterie muzicala. 
Piesa care da titlul discului si incepe calatoria in lumea globurilor multi-colorate din discotecile de odinioara este una cu “mult carlig” si reuseste sa fie adorabila chiar de la prima auditie. Chiar daca titlul de Sex and violence este unul din repertoriul celor de la The Exploited (legendara trupa pe care unii au avut ocazia s-o vada la o aruncatura de bat de Timisoara, la Rock la Mures), piesa cu pricina nu e defel punk. Mai degraba e o incrucisare intre Bronski Beat, Pet Shop Boys si Soft Cell, cu o voce a la Chris Isaak (Wicked Game), iar rezultatul este unul naucitor, care va fi fara indoiala apreciat asa cum se cuvine de cei care au prins synth – pop – ul anilor 80. Un alt diamant sonor al acestei colectii de cantece scrise cu maiestrie e Skin tight, care porneste de parca ar fi Alphaville dar se metamorfozeaza in epoca Prince si este o adevarata mostra de compozitie realizata cu mult bun – gust. Emotiile din era Giorgio Moroder si chiar si Man without Hats rabufnesc in profunzime in piesa numita Shin like cat, melodia fiind una care cu siguranta evoca amintiri din epoca muzicii disco acelora care au trait acele vremuri nu doar prin intermediul documentarelor. Single-ul Fire with fire porneste ca o balada imbibata cu pian – ceva ca si cum ar fi din repertoriul lui Robbie Williams – dar devine pe parcurs un hit destinat radiourilor care impartaseste acelasi ADN muzical ca si Human-ul celor de la The Killers, asemanare partial explicabila si prin faptul ca ambele piese au fost produse de Stuart Price. Any wich way este una din cele mai promitatoare piese de pe acest disc, fiind un mix intre Donna Summer si orice piesa funk a anilor 80, dementiala de-a dreptul. Din pacate nici acest disc nu scapa de mania “gostilor” care isi fac aparitia pentru a mai “convinge” niscaiva posibili cumparatori ca e cazul sa intre in posesia lui. De data aceasta cel care a fost cooptat pentru aceasta sarcina este Sir Ian MacCallen, actorul din Lord of the Rings, iar piesa Invisible light este o combinatie pe alocuri reusita intre BeeGees si David Bowie, directie care in cazul in care va fi urmata pe viitor va aduce un plus de originalitate americanilor care au facut furori in lumea intreaga cu I don t feel like dancing.
Night Work este fara indoiala o realizare de exceptie pentru cei care au prins epoca adevarata a “disco”-ului si vremurile in care compozitiile aveau substanta. Include arome de Human League, Devo (in special in piesa Running out), Frankie goes to Hollywood, Gary Numan iar lista poate continua cu enumerarea numelor care au facut istorie in anii considerati de multi “de aur” ai muzicii. Gratie producatorului Stuart Price acest disc seamana intr-o mai mica sau mai mare masura cu creatii Kylie Minogue, Madonna, New Order. Este o mostra de muzica “pop” ce include distractie in cea mai pura forma, nealterata, fie ea in dormitor sau  pe ringul de dans. Daca pana acum succesul trupei s-a manifestat mai mult in Europa, e posibil ca acest disc sa ii aseze in randul superstar-urilor si peste Ocean, lucru pe care oamenii il merita pe deplin.
Recomandari: Pentru acei care stiu sa faca diferenta intre disco si muzica electronica, Night Works e musai de ascultat/cumparat. Poate fi mai mult decat placut si pentru cei care au iubit muzica anilor 80 in orice forma a ei dar si pentru cei plictisiti de pop – ul repetitiv pana la exasperare din topurile actuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu