25 iul. 2010

Un disc surprinzator de misto: Ariel

Before Today e un disc cat se poate de solid, cu 12 piese in care plictiseala nu-si gaseste locul pentru nici macar o secunda, un album de exceptie, care fara indoiala il plaseaza pe creatorul acestuia in Liga Campionilor. Albumujl demonstreaza faptul ca atunci cand cineva nu tine neaparat sa compuna pe un anumit trend, rezultatele pot fi surprinzatoare. Cert este ca pe alocuri chitarile suna ca si cum ar fi o combinatie intre The Cure si Fleetwood Mac, synth –urile zboara intre stiluri aparent fara nici o legatura intre ele, iar elementele psyhadelice zburda si ele lejer printre piese. Dincolo de toate, frumusetea acestui disc consta in faptul ca este imprevizibil, nu merge dupa reguli bine stabilite.
Asteptari: Binecunoscut in mediile underground care au urmarit intr-un fel sau altul fenomenul Animal Collective, Ariel Pink este un muzician de 32 de ani din Los Angeles care pana la aparitia acestui disc si-aincercat norocul printr.o sumedenie de inregistrari facute in „laboratorul“ sau de acasa. Before Today este primul disc “major”care a aparut la celebra casa 4AD.
Rezultat: Nu doar sound-ul propriu – zis suna mai bine (orice s-ar spune, intotdeauna se simte diferenta intre un studio de inregistrari si orice altceva) ci si compozitiile americanului au prins culoare. Aparent, „tema“ americanului se situeaza in zona de redare a feeling-ului anilor 80. Dar spre deosebire de marea majoritate a acelora care navigheaza in aceleasi ape, Ariel Pink (impreuna cu trupa sa) reuseste sa evite orice fel de sablon. Drept urmare, a inventat un disc cat se poate de solid, cu 12 piese in care plictiseala nu-si gaseste locul pentru nici macar o secunda, un album de exceptie, care fara indoiala il plaseaza in Liga Campionilor.
Se prea poate ca unii sa fi auzit deja single-ul Round and round. Fara cuvinte prea mari, piesa e una din cele mai interesante creatii muzicale din ultima vreme, din mai multe motive. Pentru inceput, ar fi acela ca are o constructie foarte putin folosita in zilele noastre.Apoi, ar fi ca pe alocuri seamana cu 10 CC sau chiar Sade (in special pe linia bas-ului). Se prea poate ca „interesant“ sa fie sinonim cu „neasteptat“, in acest context. Nimeni nu neaga: e un fel de retro, dar mult diferit de restul creatiilor din domeniu. Printre momentele de reala savoare se numara si Menopause man, care aduce nitel a Billie Jean –ul lui Michael Jackson pe partea de bass, dar insufla si un feeling de Doors pe alocuri.  Adevarata savoare a acestui disc nu sta in melodicitatea pieselor, ci in felul absolut uimitor in care sunt combinate piesele. Hot Body Rub, aduce putin a zilele de glorie ale lui David Bowie este un start care exprima caracterul experimental al discului. Printre bunataturile prezente aici se numara si un superb garage – rock din anii 60 (Bright Lit Blue Skies), dar si surf – pop – ul a la Beach Boys (L estat). Primele secunde ale piesei Fright Night iti dau impresia ca din difuzoare se pregateasca sa rasune Part Time Lover – ul lui Stevie Wonder. Beverly Kills nu duce lipsa de doze serioase de magie: in unele momente ai impresia ca asisti la muzichia de genul „Kids”- ul din visteria MGMT iar in altele te surprinde un aer de Miami Vice. Nu lipsesc nici episoadele mai zgomotoase, in Butt House Blondes existand  influente heavy sau alternative, spectrul sonor fiind pe alocuri undeva intre Nirvana sau chiar Sonic Youth. Fiecare piesa de aici pare atat de slefuita incat cu greu ar suporta ideea unor remixuri. Unica piesa care „schioapata“ este Revolution’s a lie, care desi navigheaza in era Public Image Limited, sufera la capitolul originalitate.
Discul Before today este o excursie in lumea bantuita de fantome ale lui Ariel Pink care dincolo de toate demonstreaza faptul ca atunci cand cineva nu tine neaparat sa compuna pe un anumit trend, rezultatele pot fi surprinzatoare. Before Today merita ascultat de mai multe ori pentru melomanii care nu se omoara neaparat dupa etichete.
Cert este ca pe alocuri chitarile suna ca si cum ar fi o combinatie intre The Cure si Fleetwood Mac, synth –urile zboara intre stiluri aparent fara nici o legatura intre ele, iar elementele psyhadelice zburda si ele lejer printre piese. Dincolo de toate, frumusetea acestui disc consta in faptul ca este imprevizibil, nu merge dupa reguli bine stabilite.
Recomandari: Before Today e musai de ascultat pentru toti aceia care inca mai cred ca arta nu s-a evaporat complet din creatiile muzicale ale zilelor noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu