6 oct. 2010

Anima Sound System - Tedd a napfenyt be a szamba

Asteptari: Se prea poate ca multi admiratori ai muzicii electronice sa fi luat contact pentru prima oara cu formatia maghiara Anima Sound System datorita includerii melodiei lor 68 pe compilatia Buddha Bar. Alte piese de succes ale formatiei care a “crescut” odata cu postul Tilos Radio din Budapesta si care amesteca intr-un mod unic folk-ul maghiar cu elemente din muzica electronica (chiar si drum and bass) peste care adauga un topping de world music, au fost Tekerd (Rasuceste-o), Csinaly gyermeket (Fa copii), Shalom.

Rezultat: In caz ca ati prins melanjul de acid jazz, muzica tiganeasca, reggae si drum and bass etalat de formatia din vecini inca de prin anii 90 exista posibilitatea ca acest album sa fie unul care merge incadrat in categoria „ciudatenii“. Chiar daca adeseori si-au schimbat solista si nu s-au “asezat” niciodata cu adevarat intr-unul din stilurile enumerate mai sus, una din componentele principale ale muzicii magharilor a fost mesajul social. Printre temele abordate de ei s-au numarat legalizarea drogurilor usoare, antiglobalizarea sau antirasismul. De ceva vreme – in ultimii ani – oamenii au lasat undeva in urma sloganurile si s-a axat mai mult pe muzica. Care a devenit astfel mult mai „pop“.

Desigur exista oameni care au o aversiune deosebita la acest cuvant, pop. Radicalii vor fi dezamagiti cu siguranta de melodiile din categoria electro – pop ale acestui disc. Ceilalti vor remarca insa ca “hainele” cu care sunt imbracate cele 14 piese cuprinse in acest disc nu sunt chiar ordinare, in nici un caz din acelea de la reduceri. Dimpotriva “croiala“ este una eleganta si care merita toata atentia. Prima piesa a discului, Step inside are un inceput de parca ar fi Suie Paparude, dar pe parcurs acordurile capata si un iz de reggae, si nici chiar funk-ul nu lipseste din reteta care face aceasta melodie sa fie una pretabila la categoria „interesant“. A kepzelet nevu srac este piesa care defineste cel mai bine conceptul de electro – pop al acestui album, iar Kik azok e una din cele mai dragutele piese care are un beat de italo disco cat se poate de percutant. Mr. Newton aduce feeling-ul rock chiar daca vocea a la Kraftwerk de la mijlocul ei muta armoniile in alta zona stilistica. Exista aici mai multe orientari: cea underground care razbate din piese ca Teach yourself to cook sau Hadd lasam, kisfiuk (situata undeva in zona muzicii rave din anii 90) si cea “pop”, mult mai pregnanta, iar ghiveciul astfel format este unul care merita ascultat. Switch me on, single-ul care promoveaza acest disc are un videoclip absolut adorabil, iar piesa este un bun barometru pentru cei care sunt in dubii vizavi de aceasta auditie. Chiar daca exista si momente care sunt de umplutura (Yeah, Mondjal meg egy kozhelyet, Space Exodus), per ansamblu materialul celor de la Anima Sound System este unul inspirat, si care alterneaza piesele cantate in limba maghiara cu cele in engleza. Nu stiu daca acest fapt e neaparat un avantaj, avand in vedere ca momentele cu adevarat remarcabile nu sunt cele english, dar fara indoiala Anima Sound System e o formatie care stie sa se reinventeze pe fiecare disc intr-o alta formula. Se prea poate ca urmatorul disc sa fie o combinatie intre dubstep si Chopin, cine stie?

Recomandari: Pentru cei care au mai auzit Anima Sound System si fanii de Suie Paparude.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu