6 oct. 2010

Art of Noise - Influence

Asteptari: Desi sunt mult mai putin cunoscuti decat Kraftwerk, cei de la Art of Noise au avut o influenta sensibil egala asupra muzicii electronice moderne, astfel incat afirmatia conform careia oamenii acestia au fost o formatie de avangarda din categoria synthpop este perfect sustenabila. Desigur, orice trupa de calibru are deja o sumedenie de albume de tip best – of. Acest fapt e valabil si-n cazul Art Of Noise. Se prea poate ca fanii loiali ai trupei sa aibe deja cel putin o colectie de hituri. Sau chiar excelentul And What Have You Done With My Body, God, o colectie de patru CD-uri dedicata trupei, care a aparut acum patru ani. Dar atunci cand vorbesti de o trupa cu asa o influenta, e binevenita oricand o completare.

Rezultat: Pachetul Influence este unul interesant deopotriva pentru acei care au luat contact intamplator cu trupa cat si pentru cei care au prin sertarele de acasa diverse raritati din istoria trupei. Si asta pentru ca e structurat jumi – juma: pe discul numarul unu sunt aliniate frumos 20 de piese, iar pe al doilea raritati, sample-uri si tot felul de bunataturi pentru fanii inraiti.

Cat se poate de previzibil, Influence cuprinde majoritatea hiturilor formatiei, de la Close (To the Edit) sau Moments in Love si pana la Beat Box. Dar ce hituri! Orice ureche destupata nu are cum sa nu fie pur si simplu incantata la auzul sound-urilor de avangarda folosite de oamenii acestia. Tot din categoria „grea” este si Peter Gunn o piesa inregistrata alaturi de celebrul chitarist Duane Eddy, de fapt un cover dupa piesa acestuia din 1959! Iar Paranoimia, stati linistiti e si ea aici. La fel si  Metaforce, extrasa din The Seduction of Claude Debussy. Compilatia cuprinde si doua momente mai putin inspirate ale trupei. E vorba de Dragnet si Kiss, aceasta din urma realizata alaturi de Tom Jones. Chiar daca piesa aceasta e poate cea mai cunoscuta publicului larg, ea nu defineste deloc spiritul Art Of Noise si putea fi omisa lejer! Discul numarul doi este unul cu dedicatie pentru fani. Variante unreleased, remixuri ciudate sau reusite, experiemnte, interludii, sample-uri...de toate pentru toti.

Recomandari: Musai de (re)ascultat pentru cei curiosi de istoria unei formatii care a revolutionat muzica numita azi „electronica”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu