9 oct. 2010

Assemblage 23 - Compass

In cazul in care nume ca New Order, Fad Gadget, Human League, VNV Nation, Apoptygma Berzerk , Covenant, Depeche Mode si Erasure, va spun ceva, puneti mana fara ezitare pe Compass. E un disc pe care-l recomand cu mare caldura oricarui ascultator din marea familie a stilurilor muzicale electronice. De neratat!
Chiar daca pentru unii pare greu de crezut muzica made in U.S.A. nu este numai Lady Gaga, Bruce Springsteen sau tonele de country. Pe ici colo mai rasar si chestii din domeniul "electronic", una din ele fiind Assemblage 23. Se prea poate ca pentru fanii Depeche Mode si ai genului EBM sa nu fioe nevoie de nici o prezentare  atunci cand rostesti acest nume. Proiectul este de fapt creatia lui Tom Shear, iar Compass este al saselea album al sau de studio. Drumul parcurs de Assemblage 23 este unul interesant. De la un minimal cu influente clare de industrial si EBM (Electronic Body Music) usurel muzica s-a transformat in ceva synth - pop melodios, fara a-si renega insa influentele. Un drum oarecum similar cu cel parcurs de VNV Nation. Se prea poate ca fanii "hardcore" ai genului EBM sa fie nitel dezamagiti de melodicitatea pieselor acestui disc, dar fara indoiala Compass este un pas inainte.

Ostilitatile sonore incep printr-o piesa cat se poate de superba, care aduce a inceputurile celor de la Depeche Mode combinate cu energia unor Front Line Assembly sau Covenant. Cu toate acestea, piesa Smoke este una din cele mai „slagaroase“ momente ale acestei excursii sonore si reuseste sa lipeasca urechile de difuzoare pentru urmatoarele melodii. Care au acea compozitie tipica a anilor 80 dar "updatata: la vremurile noastre care face ca fiecare dintre ele sa-ti dea ceva aparte, care nu are cum sa dezamageasca nici un timpan familiarizat cu muzica electronica. Primul single care a anuntat acest disc, Spark este o combinatie reusita intre "duritatea" sunetelor etalate de Front 242 si muzica dancefloor a zilelor noastre. Desi pe alocuri sunetele de synth sunt extrem de previzibile, acestea reusesc sa umple cat se poate de bine constructia sonora. Leave all this behind are un ritm cat se poate de captivant si poate fi ascultata cu mare incredere si de cei care nu au nimic de-a face cu EBM-ul, fiind o superba melodioara incadrabila in categoria "pop" pentru toata natia. Daca e sa ascultati o singura piesa de aici, va recomand cu cea mai mare placere aceasta piesa, merita!

Evident ca printre cele zece piese se gasesc si momente mai putin reusite. Alive este unul dintre acestea. Desi e "agitata" ea nu reuseste sa se incadreze in trendul albumului, ca si How can you sleep. Chiar daca e usor repetitica, Greed are in schimb sound-ul acela de "underground" mult mai persistent pe primele cinci discuri semnate Assemblage 23 . Angels & Demons are un groove cat se poate de percutant iar The Cruelest Year surprinde prin inflexiunile vocale ale creatorului acestui proiect care reuseste sa puncteze asa cum trebuie o balada minunata. Tot la capitolul interesant se incadreaza si Impermeance. N-as putea spune ca straluceste, dar este o melodie care imbina la fix sunetul robotic al EBM-ului cu pasaje din trance-ul actual. 

De-a lungul carierei sale, Tom Shear - aka Assemblage 23 - a abordat intr-o maniera proprie cover-uri dupa nume ca A Flock of Seagulls sau Psychedlic Furs. Daca mai adaugam aici New Order, Fad Gadget, Human League, VNV Nation, Apoptygma Berzerk , Covenant, Depeche Mode si chiar si niscaiva Erasure, avem profilul ascultatorului caruia i se adreseaza Compass. De fapt, e un disc pe care-l recomand cu mare caldura oricarui ascultator din marea familie a stilurilor muzicale electronice. De neratat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu