8 oct. 2010

Barry Manilow - The greatest love songs of all time

Pentru cei curiosi de cum sunau cantecele de dragoste de la sfarsitul secolului cu numarul 19 si prima jumatate a secolului trecut, fani sau nu ai lui Barry Manilow, pentru melancolici si pentru aceia care nu au nevoie de Valentine s Day pentru a recunoaste ca sunt indragostiti.
Desi a vandut peste 80 de milioane de discuri si este sursa de inspiratie pentru multi - multi artisti, Barry Manilow nu este atat de cunoscut precum ar merita-o. In goana noastra de zi cu zi tindem sa trecem prea usor pentru simboluri. Iar onorabilul domn care are 67 de ani chiar este unul care a facut multe pentru noi toti. N-am sa frunzaresc biografia stufoasa a celebrului domn. Dar nu pot sa nu amintesc ca din februarie 2005 pana in 30 decembrie 2009 Barry Manilow a cantat la Hilton-ul din Las Vegas. Si ca din luna martie a acestui an are o rezidenta la un alt hotel din acelasi Las Vegas. Macar din acest motiv e clar pentru toata lumea ca piesele albumului pus la cale de el te fac sa evadezi in alta lume. Aceea de odinioara. A muzicilor aparte sau a bunului gust, dupa caz si aprecierile fiecaruia.

Catgoric ca e greu sa te inhami la asa o munca. Sa alegi din mii si mii de piese cateva carora sa le dai un iz personal si sa le prezinti ca cele mai frumoase cantece de dragoste din toate timpurile, e o treaba...Sunt sigur ca pentru Barry n-a fost o munca grea. Si oricum, nimeni n-are curajul sau tupeul sa-i reproseze ceva. De ce n-a ales si piese din 1950 incoace? O fi avand el o explicatie. Oricum avem in fata o frumusete de album care se adreseaza in aceeasi masura indragostitilor cat si nostalgicilor. Chiar si acelora care sunt gata sa se deconecteze pentru o ora din lumea de astazi. Dispusi sa calatoreasca back in time, prin anii de demult uitati,  in care muzica suna altfel. Nu neaparat mai bine sau mai prost, altfel.

Chiar din prima piesa a discului e clar ca avem la creme de la creme. George Gerswin este compozitorul care a compus Our love is here to stay, aparuta imediat dupa moartea acestuia intr-un film din 1938. Una din variantele memorabile ale acestei melodii a fost tema principala a filmului Un american la Paris, cu Gene Kelly, din 1951. Interpretarea lui Barry Manilow este si ea fara cusur.  Avem aici si The Look of Love, o piesa care a fost cantata pentru prima oara in 1967 de Dusty Springfield. Sau nu mai putin celebra Where do I Begin, tema cunoscutului film din 1970, Love Story, considerat drept unul dintre cele mai romantice pelicule din toate timpurile.

Nu lipseste nici The Twelfth of Never, o superba melodie cantata de-a lungul anilor si de Cliff Richard, Olivia Newton John sau Dolly Parton. Nu putea lipsi din aceasta colectie de diamante nici una din piesele cele mai reprezentative de nunta din Anglia, We ve only just begun, o piesa interpretata si de Carpenters printre altii. Sau Nevertheless din 1931 cantata printre altii de Bing Cosby sau Frank Sinatra. Se prea poate ca pentru multi "hitul" acestei selectii sa fie Love me tender, piesa lui Elvis Presley, pe care la randul lui regele rock n roll - ului a adaptat-o dupa o balada care dateaza din 1861. You made me love you este o alta piesa "cu greutate" din 1913 cand a fost introdusa in musical-ul The Honeymoon Express. Pe lista se mai gasesc It could happen to you, un standard de jazz din 1944 si How deep is the Ocean, compusa de Irving Berlin.  Si chiar si When you were sixteen, cu celebrul refren I love you as I never lov'd before,/ Since first I met you on the village green/' Come to me, or my dream of love is o'vr/I love you as I lov'd you/When you were sweet, when you were sweet sixteen. O piesa care a aparut - atentie ! in 1898. Nu, nu 1989 ci 1898!

Despre interpretarea lui Barry Manilow nu prea ar fi multe de spus. Domnul acesta stie sa faca din orice melodie fie ea standard sau compozitie proprie o adevarata fiesta vocala. Cui se adreseaza cele mai frumoase cantece de dragoste din toate timpurile interpretate de Barry Manilow? Pentru cei curiosi de cum sunau cantecele de dragoste de la sfarsitul secolului cu numarul 19 si prima jumatate a secolului trecut, fani sau nu ai lui Barry Manilow, pentru melancolici si pentru aceia care nu au nevoie de Valentine s Day pentru a recunoaste ca sunt indragostiti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu