6 oct. 2010

Captain Cook und seine singenden Saxophone - Nachts in Rom

Asteptari: In cazul in care nu sunteti la curent cu muzica germana instrumentala “de slagar” probabil ca numele de Captain Cook und seine singenden Saxophone nu va este deloc cunoscut. Proiectul a fost pus pe picioare la mijlocul anilor 90 de catre producatorul german Günther Behrle si interpreteaza in principal evergreen-uri si slagare in maniera instrumentala, evident cu un surplus de saxofon.

Rezultat: Se prea poate ca cei care nu s-au nascut cu notiuni de download sau MP3 pe buze inca din frageda pruncie sa iai aminteasca niste vremuri in care in loc de club era discoteca iar in loc de after – party se folosea notiunea de chef. Si asta pentru ca pe la ora 22-23 locurile de distractie isi inchideau portile. Acele vremuri in care puteai sa intalnesti prin statiuni balneoclimaterice sau pe Litoral, restaurante unde orchestra canta mai prost sau mai bine preluari dupa Richi e Poveri sau Modern Talking. Cu sau fara solist(a), cu sau fara valsuri, cu un repertoriu in care se strecurau uneori si cateva bucati de evergreen-uri romanesti de prin anii 60 sau chiar 70. Ei bine, pentru toti cei care vor un asemenea flashback s-a inventat Captain Cook. Si saxofonul lui cantator. Stati cuminti, oamenii nu canta Hai vino iar in gara noastra mica si nici Daca dragoste nu e nimic nu e. Oamenii acestia pedaleaza pe muzica numita de ei “urlaub”. Ceea ce s-ar traduce prin vacanta, concediu sau croaziera. Cele 15 albume incluse in acest album reprezinta o excursie muzicala prin patru tari (Italia, Franta, Grecia si Spania) si sunt exclusiv instrumentale.

Adevarul e ca nu e neaparat nevoie sa fii partas la o croaziera pentru a putea savura pe deplin aceasta muzica. Poate fi o muzica ascultabila si in debutul unei nunti sau chiar pentru un chef asa mai oldschool, pentru romanticii incurabili sau visatorii care urmaresc inca cu mare drag filmele lui Erol Flynn.

Marea majoritate a pieselor de pe acest disc sunt preluari dupa piese din anii 70. Cum ar fi Spanien Guitarren (interpretata in original de Cyndi & Bert din 1974). Sau "Zwei kleine Italiener", piesa care a reprezentat Germania in 1962 la Eurovision. Printre momentele interesante ale discului se numara si Santa Lucia, o piesa cantata printre altii si de Enrico Caruso sau Elvis Presley (in filmul Viva Las Vegas). Sau Griechischer der Wien, un hit de-al celebrului Udo Jurgens.

Fara indoiala cea mai cunoscuta adaptare de aici este Volare, piesa cantata in orginal de Domenico Modugno si care are o istorioara foarte simpatica. Aparuta in original sub titlul de Nel blu di pinto di blu (Volare), melodia a castigat festivalul de la San Remo in 1958 si un an mai tarziu, doua premii Grammy, la prima editie a acestor distinctii. Desigur, variantele cantate in trecut de Dean Martin, Gypsy Kings, Adriano Celentano, Dalida sau Richard Clayderman au avut parte de un succes monstruos dar si varianta germanilor este una izbutita.
Discul de fata este o evadare cat se poate de benefica din cotidian. Nu contine neaparat muzica buna sau rea, ci pur si simplu te deconecteaza pret de 15 melodii din lumea reala.
Recomandare: Doar pentru acei melomani care au auzit vreodata de conceptul numit easy listening si vor sa (re)memoreze vremurile in care muzica insemna cu totul altceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu