8 oct. 2010

David Bowie - A Reality Tour

Chiar daca din A Reality Tour lipsesc de la apel Let's Dance sau Blue Jean, cele 33 de piese adunate sub aceeasi umbrela in interpretarea live a lui David Bowie sunt o dovada vie ca domnul acesta stie sa faca foarte bine un lucru numit de toata lumea rock!
Chiar si cei mai inversunati carcotasi de meserie nu au cum sa nege faptul ca David Bowie este o figura legendara a rock-ului. Ceea ce nu inseamna automat faptul ca toate "reinventarile" sale de-a lungul carierei au fost "meseriase". Ajuns la 63 de anisori, domnul Bowie ofera pe acest dublu disc inregistrat acum sase ani o trecere in revista prin diversele sale faze, pe parcursul  a 33 de melodii, presarate pe doua CD-uri care nu au cum sa lipseasca din fonoteca oricarui fan al muzicianului.

Desi a fost inregistrat in turneul de promovare a ultimului sau album de studio, Reality, e clar pentru oricine ca selectia pieselor a fost facuta cu mare atentie si reuseste sa arate multele sale tranformari de-a lungul timpului. Surpinzator sau nu, chiar si piesele mai noi ale lui Bowie suna la fel de bine ca si cele clasice. Ma refer aici la New killer Star si Never Get Old, care au "nerv" si isi gasesc locul lejer printre celelalte bijuterii sonore. Avem aici si Sister Midnight, o piesa scrisa de Bowie pentru fostul sau coleg de apartament Iggy Pop. Daca tot a optat pentru una din piesele realizate impreuna personal as fi fost curios mai degraba sa aud o varianta a hitului Real Wild Child. De gustibus....

Tot la cover-uri dam si peste All the young dudes din repertoriul celor de la Mott the Hoople. Si chiar si Cactus din repertoriul Pixies (aparuta initial pe albumul Heathen), care are pe alocuri instrumentatia de la T Rex cu al lor Bang a Gong (Get it on), melanjul fiind unul mirific.
Evident e greu sa dai gres cu piese ca Ashes to ashes sau Heroes. Pregatiti-va pentru un spectacol cat se poate de cuprinzator. E o excursie sonora pregatita minutios pe sfarsitul piesei Reality, cand David Bowie ne spune ca vom avea „a really long show today“. Spre fericirea fanilor, mai toate perioadele sunt reprezentate asa cum se cuvine. Chiar si epoca colaboraraii sale cu Brian Eno in piesele Hello, I'm afraid of the Americans, Fantastic Voyage si Hello Spaceboy.
Evident din orice concert Bowie nu are cum sa lipseasca nici Under Pressure, piesa compusa impreuna cu Queen, care are una din cele mai faimoase linii de bass din toate timpurile. Sau Rebel Rebel, in timpul careia la un moment dat spectatorii canta in cor „Hot tramp, I love you so!“.

Fiindca nimic nu e perfect pe lumea asta, exista si momente mai putin inspirate. Care nu stirbesc insa de fel omogenitatea acestui disc Ţmai tare ca un simplu best of“. Unul din ele e Bring me the disco king, piesa care inchide albumul Reality. Sau The Loneliest Guy. Dar atunci cand dupa astea reasculti The man who sold the world, melodia interpretata la fel de binisor si de Nirvana pe MTV Unplugged, uiti de micile inadvertente.

Personal am sesizat lipsa unor Let's dance. Chiar si Blue Jean lipseste de la apel pentru motive care pur si simplu imi scapa. Cu toate acestea, A reality Tour e un dublu CD beton, care vine ca o completare la DVD-ul cu acelasi nume scos pe piata in 2004.

Pentru un artist care si-a cladit cariera cu mai multe schimbari stilistice, David Bowie ramane foarte abil in a crea o punte de legatura cu publicul sau si pune pe tava versiuni fresh ale unor piese cantate de mai bine de 30 de ani pentru prima data. Spre deosebire de multi altii, in David Bowie fiecare poate gasi ceva interesant.

La implinirea varstei de 50 de ani (in 1997) Bowie a sustinut un concert la Madison Square Garden, alaturi de el pe scena fiind Lou Reed, Robert Smith (The Cure), Billy Corgan (Smashing Pumpkins), Franck Black, Foo Fighters si Sonic Youth. Categoric toti cei care au auzit de numele pomenite mai sus vor gasi acest album unul cat se poate de adorabil. De neratat, chiar si pentru cei care au in posesie DVD-ul cu acelasi nume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu