11 oct. 2010

DJ Bobo - Fantasy

13 piese noi si un megamix de 40 de minute. Nu numai cei care au fredonat la vremea respectiva slagarele lui DJ Bobo vor gasi acest dublu CD unul bun de ascultat. Se prea poate ca si cei care dintr-un motiv sau altul iau contact cu muzica o data pe an la nunta verisoarei din Oltenia sau la cheful de sfarsit de an pus la cale de firma la care sunt angajati sa fie "pe spate“ la aceasta auditie...
Omul care a creat texte de genul „Toata lumea isi misca piciorul/Pe rimtul acestui beat/ Toata lumea canta acest cantec/ Toata lumea se distreaza“, DJ Bobo a revenit cu un dublu - CD nou numit Fantasy, ce cuprinde 13 piese noi si un megamix de 40 de minute in care sunt amestecate slagare care ne-au urmarit/torturat/delectat din '92 incoace, cand elvetianul a scos primul lui hit numit Somebody dance with me. Indubitabil, acest nume a fost unul cat se poate de tare pe plaiurile noastre. A intrat chiar si-n textele timisorenilor de la Genius care cantau intr- vreme „Hai cu noi nu sta departe/Azi ii show la mine-n spate/Pleaca Johnny in armata/Tine-un chef de dai pe spate/Bere, whisky si femei/D.J. Bobo-i tot ce vrei/Hai cu noi nu sta departe/Azi ii show la mine-n spate“. Mda, Chefu' era aprig doar daca aveai la-ndemana vreo caseta cu elevetianul DJ Bobo.

Noul disc scos de Peter René Baumann (DJ Bobo) contine 13 piese noi - noute al caror spectru sonor se invarte invariabil in jurul muzicii eurodance. This is my time, care deschide materialul discografic nu reuseste sa surprinda prin absolut nimic, fiind exact tipul de melodie la care te astepti de la elvetianul care a facut atatea furori mai demult pe ringurile de dans ale patriei noastre. O mica surpriza poate fi considerata piesa The Voice of Freedom realizata impreuna cu solista Angelique Kidjo, care are arome de ritmuri africane destul de izbutite. Primul single extras din album, Superstar, are inceputul oricarui hit din zona anilor '90. De genul MC Sar & Real Mc Coy sau Corona. Eurodance pe fata, un superstar repetat obsesiv, cam acestea sunt ingredientele noului slagar iesit din fabrica elvetiana a lui DJ Bobo. Roll Up este o piesa in care artistul incearca si cateva sound-uri asiatice. Si-n plus reuseste sa fie mai mult decat obositor refrenul „Listen to the congas, listen to the beat/Everybody young and old are dancing in the street/All the different colours, red or black or white/We're jamming to the beat, it's gonna be alright“. Va dati seama ce tare ar fi ca cineva din mirifica industrie muzicala autohtona sa scoata o piesa cu un text de genu' „Toata lumea, tineri si batrani danseaza in strada/ De toate culorile: rosii, negri sau albi“? Desi se vrea a fi haioasa interpretarea celebrului hit Tarzan Boy (cantat in anii 80 de Baltimora) cade in derizoriu printr-un ritm a la Tiziano Ferro, un uptempo folosit in R & B - ul modern care n-are nici o noima in conditiile date.

Exista insa si momente mai putin penibile. Ready to fly desi pastreaza acelasi parfum eurodance nu suna tocmai rau si ar fi avut sansa sa devina un hit in discotecile de acu' cativa ani. Balada Forever este un experiment in zona dance - rock, nu tocmai reusit. Cu toate acestea nu se incadreaza la capitolul „melodii pentru care s-a inventat butonul de skip pe CD Player“. Piesa care da titlul albumului are o instrumentatie (mai) moderna, de parca elvetianul ar vrea sa-l prinda in urma pe ATB. Instrumentatia e undeva intre anii „aia“ si chestiile moderne. Adevarata surpriza insa e cover-ul dupa A good heart. Cine s-ar fi asteptat ca DJ Bobo sa faca un cover dupa o piesa a unui solist care a fost vocea trupei de punk The Undertones? E vorba de Feeargal Sharkey, care in 1985 a ajuns pe primul loc al topului britanic cu piesa originala. Care  fie vorba intre noi suna mult mai bine decat acest hibrid reggae - pop din 2010. Din nou eurodance de genu Power to the people este livrat in Upside down. Ceva din cutiuta Intermission, pentru cei care-si mai amintesc de trupa respectiva. A moment to remember are refrenul Everybody have fun tonight, Everybody will feel allright. Si un element de percutie suspect de asemanator ca cel din They dont care about us a lui Michael Jackson. Cam asta e si mesajul albumului: have fun, feel allright. Asta pentru cine mai gusta sonoritatile anilor '90.


Cel de-al doilea disc reprezinta o calatorie de 40 de minute printre hiturile de ieri ale lui DJ Bobo. Chiar daca vocea de inceput precizeaza ca e vorba si de prezent si chiar si viitor, DJ Bobo ramane omul care a cantat Everybody, Take Control, Pray, Chihuaha, There is a party s.a.m.d. Pentru cei curiosi de DJ Bobo recomand auditia acestui disc: nu de alta dar fiecare piesa este redusa la un minutel, timp suficient pentru ca elevetianul sa-si exprime trairile artistice.

Nu numai cei care au fredonat la vremea respectiva slagarele lui DJ Bobo vor gasi acest dublu CD unul bun de ascultat. Se prea poate ca si cei care dintr-un motiv sau altul iau contact cu muzica o data pe an la nunta verisoarei din Oltenia sau la cheful de sfarsit de an pus la cale de firma la care sunt angajati sa fie "pe spate“ la aceasta auditie. In ceea ce priveste tabara melomanilor, Fantasy e numai pentru fanii DJ Bobo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu