6 oct. 2010

Front Line Assembly - Improvised Electronic Device

Asteptari: Front Line Assembly sunt considerati pe buna dreptate nasii muzicii industrial. Bill Leeb a pus bazele trupei in 1986 reusind sa imbine la perfectie influentele unor trupe ca Cabaret Voltaire, D.A.F. sau Test Dept, SPK, cu sound-ul ElectronicBodyMusic.


Rezultat: Chiar daca are mici inadvertente si nu se ridica la inaltimea unor albume din trecut, Improvised Electronic Device e un must – have pentru oricine care a gustat vreodata din apele muzicilor denumite “industrial” sau EBM. Din nefericire, discul acesta incepe cu un rateu de zile mari. Nu stiu ce a fost in capul lui Bill Leeb atunci cand a compus aceasta piesa, dar este un start cat se poate de ratat, o piesa pe care orice meloman are tendinta s-o “sara”. Inca din primele acorduri ale piesei Angriff e clar pentru oricine ca bucata asta seamana cu Rammstein. Chiar prea mult, as indrazni sa spun, cu toate ca rezultatul nu este deloc neglijabil, fiind unul din momentele izbutite. Cele sapte minute ale melodiei Hostage (care are ca tema petrolul si razboaiele pe care aceasta materie prima le declanseaza) demonstreaza pe deplin de ce oamenii acestia reusesc sa fie valabili si dupa aproape un sfert de secol de existenta in aceasta zona muzicala. Cu niscaiva schimbari de ritm cat se poate de interesante si un sound putintel a la Nine Inch Nails, Hostage se recomanda a fi una din melodiile obligatoriu de ascultat din acest release. Desi nu are acelasi grad de agresivitate ca alte piese de aici, single-ul Shifting Through The Lens este unul cat se poate de percutant. Laws of Deception / Laws to control / Laws to crush those below e un alt strigat de lupta impotriva politicienilor din ziua de azi. Amatorii de sound-uri industrial vor gasi aici si un fel de balada, Afterlife, realizata de Bill dupa moartea tataului sau. Desigur nu trebuie sa fii prea perspicace ca sa-ti dai seama ca dintr-o colaborare FLA si Ministry nu poate iesi un lucru rau. Stupidity, piesa realizata alaturi de Al Jourgensen (liderul Minstry) si este dedicata defunctei case de discuri WaxTrax. E o piesa tipic Ministry, pacat ca FLA nu-si expune punctul de vedere mai cu forta. Din fericire, finalul e mult peste inceput. Desi debuteaza cu o transmisie interplanetara a unor extraterestri, Downfall devine pe parcurs o piesa de atmosfera care creioneaza foarte exact mood-ul sonor al acestui album.

E un disc abraziv, agresiv, de neascultat pentru cei obisnuiti numai cu romante. E o excursie furioasa, cu peripetii a unei trupe care reuseste sa nu se copieze . Nu e cel mai bun album al canadienilor, dar cu siguranta este un material care merita sa sada in colectia oricarui pasionat de industria, EBM si alte asemenea fineturi.

Recomandari: Poate fi ascultat de fanii Rammstein care n-au nici o ura pe sintetizatoare. Dar mai degraba de fani Ministry sau chiar Front 242. In caz ca n-ati auzit de industrial, poate fi o auditie „cu cantec”....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu