6 oct. 2010

Jan Garbarek

Avem aici piese de biserica din Armenia, doua piese compuse de Garbarek si o melodie din repertoriul celebrului Arvo Pärt, a carui compozitii se inspira deasemenea din Gregorian chant. Saxofonul se muleaza la fix aici alaturi de partea de cor, fiind adeseori o a 5- a voce. Ca si primele doua albume, si acesta a fost inregistrat intr-o manastire din Austria, iar acest fapt se simte din plin printr-un sunet inexplicabil de cristalin. Una din cele mai frumoase piese de aici este Alleluia, Nativitas, din repertoriul compozitorului Pérotin. Desigur, nu este un album pentru aceia care se asteapta la „combinatii” intre diverse stiluri. E o muzica cat se poate de simpla si chiar daca melanjul dintre un saxofon si muzica numita Gregorian Chant pare banal la prima vedere, discul acesta are un sarm aparte. Si un efect benefic, dupa ascultare....
Asteptari: Officium Novum completeaza o trilogie care a inceput in 1993 cand saxofonistul norvegian Jan Garbarek a colaborat pentru prima oara alaturi de cvartetul britanic vocal The Hilliard Ensemble, albumul respectiv fiind urmat in 1999 de Mnemosyne. Norvegianul care a concertat si la Festivalul de Jazz de la Garana a editat anul trecut primul sau album live numit Dresden.
Rezultat: Desi are un titlu apropiat de Officium, noul disc nu contine reinregistrari ale primului disc din trilogie. Avem aici piese de biserica din Armenia, doua piese compuse de Garbarek si o melodie din repertoriul celebrului Arvo Pärt, a carui compozitii se inspira deasemenea din Gregorian chant. Saxofonul se muleaza la fix aici alaturi de partea de cor, fiind adeseori o a 5- a voce. Ca si primele doua albume, si acesta a fost inregistrat intr-o manastire din Austria, iar acest fapt se simte din plin printr-un sunet inexplicabil de cristalin. Chiar daca o buna parte din melodii au o puternica conotatie religioasa datorita repertoriului, albumul acesta poate fi degustat pe deplin de oricine. Una din cele mai frumoase piese de aici este Alleluia, Nativitas, din repertoriul compozitorului Pérotin. Desigur, nu este un album pentru aceia care se asteapta la „combinatii” intre diverse stiluri. E o muzica cat se poate de simpla si chiar daca melanjul dintre un saxofon si muzica numita Gregorian Chant pare banal la prima vedere, discul acesta are un sarm aparte. Si un efect benefic, dupa ascultare….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu