6 oct. 2010

Max Richter - Infra

Asteptari: Max Richter este un compozitor britanic nascut in Germania, care de-a lungul carierei sale a colaborat cu Future Sound of London sau Roni Size iar acest Infra este cel de-al 5 – lea material solo.

Rezultat: Omul acesta sufera de o creativitate iesita din comun compozitiile sale fiind de-a dreptul mirifice. Max Richter este genul acela de compozitor de muzica clasica ale carui creatii se potrivesc ca o manusa coloanelor sonore, dealtfel multe din melodiile sale fiind folosite in acest scop. Ca sa amintim numai un exemplu: On the Nature of Daylight a fost folosita pe coloana sonora a filmului lui Scorsese de anul acesta Shutter Island. Albumul acesta a fost conceput initial pentru o reprezentatie de balet de 25 de minute, dar in aceasta varianta a fost extins la 40 de minutele. Exact cat trebuie! Sunetele care te izbesc in piesele acestea creeaza diverse „filme”, chiar si fara un suport „video”. Inregistrarile pentru acest album au durat o singura zi intr-un studio din Londra, iar faptul ca acestea au fost facute intr-un mod analogic dau o caldura aparte acestui material.

Discul nu are titluri de piese: doar Infra si Journey. Practic, auditia acestui disc nu are cum sa nu-ti provoace vreun sentiment, fie el unul de melancolie sau de bucurie. E genul de muzica ce se potriveste atat pentru coloana sonora a unui serial de genul Caracatita dar si momentelor in care orice meloman are nevoie de relaxare. Ca si comparatii, Richter se regaseste in tagma unor nume ca Michael Nyman sau Philip Glass. Chiar daca piesele nu au un story anume, ele evoca diverse imagini si amintiri cat se poate de diverse. Infra e un album care n-are nevoie de prea multe descrieri: e pur si simplu un disc de ascultat pentru momentele linistite ale zilei. Indiferent daca ne chinuim sa catalogam aceasta muzica drept neo-clasica sau de ambient, e clar ca sound-ul acesta e unul „de relaxare“. E prea pop pentru lumea muzicii clasice si prea „clasic” pentru a fi inclus in lumea muzicii electronice. E undeva la granita si musteste de originalitate...

Recomandari: Pentru acei care sunt curiosi de granitele dintre muzica clasica si electronica. Si care au ascultat vreodata Phillip Glass.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu