8 oct. 2010

Permanent Vacation - Selected Label Works No1

Ce-avem aici? 22 de melodii care te fac sa te simti – exact ca si numele casei de discuri – intr-o vacanta permanenta. Care tine doar aproximativ doua ore si jumatate, dar intotdeauna exista un buton de repeat! Muzica bum - bum cu mult suflet, un fel de Clayderman peste care se adauga ritmuri de club!
Casa de discuri Permanent Vacation este specializata in muzica disco contemporana si house iar pentru aceasta compilatie a adunat laolalta piese noi si cele mai bune release-uri din anii trecuti, unele din ele aparute doar pe vinil. Ceea ce se aude aici este deep disco imbunatatit cu piese intergalactice. Piesele sunt stropite adesea cu voci percutante. Unii au definit acest stil drept balearic disco. Altii cosmic disco. E drept, el exista demultisor intr-o forma sau alta in peisaj, dar cucereste tot mai multi adepti. Departe de mine gandul de a lauda chestiunea in termeni de specialitate. Pur si simplu este o felie cat se poate de necesara intre minimal-ul liniar si plictisitor si „maximal“-ul zgomotos reprezentat de nume ca Justice, Digitalism sau Boys Noize. E un fel de “bum bum” dar cu mult suflet adaugat. O muzica de visare, dar nu din aceea pe care o au cei care experimenteaza asa ceva in cluburi. Melodiile sunt pretabile de ascultat ca warm up sau after – party, sau in tihna camerei dupa o sedinta prelungita de bum – bum.

Inca de la prima piesa a acestui disc urechile melomanului sunt tratate regeste cu Iridium, o melodie din visteria proiectului Lullabies in the Dark care pret de peste 90 de secunde ne introduce o chitara ambientala, asezonata mai apoi ca ritmuri de percutie minutioase, o linie de synth geniala si o constructie maiestuoasa. Proiectul melodiilor de leagan cantata in intuneric mai are cateva incursiuni absolute geniale pe acest disc. Daca in cazul piesei Code 7429 fanii muzicii techno au toate motivele de satisfactie, atunci cand vine vorba de melodia Song for Marie And Elise lucrurile se schimba radical. Dupa un inceput putin ezitant, din secunda a 17-a urechea este pregatita pentru un sound de synth piano – style, care urca intr-un crescendo absolut uimitor si este mai apoi ajutat si de o percutie moderna, undeva in stilul Lindstrom dar mult mai energic. Este o piesa pur si simplu dementiala, care fara indoiala reprezinta apogeul acestei selectii. E un fel de Robert Miles adaptat zilelor noastre, piesa imbinand  perfect zona muzicii reprezentate cu success de Richard Clayderman cu ritmurile de club. E piesa care disperseaza dubiile si da motive serioase pentru acordarea notei de zece acestei compilatii. Pe discul numarul doi al compilatiei regasim Iridium in varianta remixata de Superpitcher, un alt exercitiu de bun gust.

Un alt nume care merita toata atentia este Sally Shaphiro. Jackie Junior este o melodie care oscileaza undeva intre delicatetea Goldfrapp si duritatea unor Boys Noize, iar remixul executat de Junior Boys prezent aici merita auditii multiple. Cealalta piesa aleasa din ograda ei, I ll be by your side nu are din pacate acelasi farmec din cauza remixului Tensnake, chiar daca varianta originala a melodiei (care din pacate nu e inclusa in aceasta selectie) este de nota zece.

Mai exista si momente mai putin inspirate. Dar care nu intra la categoria “asa nu”. Cel mult la „se poate si mai bine“. Corduba cu Cambio desi copieaza nitel superba Songs for Marie And Elise nu are nici pe departe magia acesteia. Tot in acelasi borcan se regaseste si proiectul pus la cel de sefii label-ului Permanent Vacation impreuna cu solista Kathy Diamond. 
La capitolul ciudatenii trebuie sa mentionez Bostro Pesopeo si piesa Falls. De fapt nu piesa in sine e freaky, ci remixul executat de cei de la Hercules & Love Affair care pe alocuri este extreme de inspirat dar in alte locuri parca “merge pe banda”. Dollo Jolle si melodia Balearic Incarnation este un exemplu de piesa care te face sa zambesti dupa ascultarea ei. Nu fiindca ar avea ceva “hibe” in ea. Nu, nici nu seamana cu muzica dance – pop de prin Romania. Pur si simplu este una care te face sa evadezi din cotidian iar cand se termina ai senzatia sa apesi pe butonul repeat.

Cele 22 de melodii incluse pe aceasta dubla compilatie sunt recomandate cu cea mai mare caldura tuturor acelora care vor sa descopere fatete cu adevarat noi ale muzicii din zilele noastre. Induc o stare de bine, de relaxare, care te fac sa te simti – exact ca si numele casei de discuri – intr-o vacanta permanenta. Din pacate vacanta tine doar doua ore si jumatate, dar intotdeauna exista un buton de repeat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu