8 oct. 2010

Petruta Kupper - Pantraume

Petruta Kupper are un talent de necontestat, fapt care face ca acest disc sa fie unul fara cusur. Este un album esential pentru amatorii de Gheorghe Zamfir si pentru amatorii de muzica clasica. Din fericire, discul de debut al Petrutei a aparut in Germania. Daca ar fi fost scos in Romania, fiti sigur ca nimeni nu-l baga de seama.

Nu mai e un secret pentru nimeni performanta realizata de sibianca Petruta Kupper in concursul de talente Supertalent din Germania. Ea a terminat pe locul trei in cel mai celebru concurs de tinere talente muzicale din Germania, Supertalent, eveniment la startul caruia s-au aliniat nu mai putin de 37.000 de candidati. Si care a avut un juriu al carui sef este nimeni altul decat fostul Modern Talking, Dieter Bohlen.  Cu piesa „Once Upon A Time In The West“ al lui Ennio Morricone (prezenta si pe disc) interpretata la nai, Petruta a reusit sa rupa gura targului.
Eleva lui Gheorghe Zamfir capitalizeaza rapid succesul printr-un disc care a intrat direct pe pozitia a 5-a a clasamentului german de albume. Si care cuprinde nu mai putin de doua versiuni ale piesei The Lonely Shepherd (creatie James Last si Gheorghe Zamfir), cunoscuta si din coloana sonora a filmului Kill Bill. Una din variante este cantata in duet alaturi de Michael Hirte. Un tip care canta la muzicuta si care a castigat anul trecut acelasi concurs. Chestiune clara de marketing, dar care nu deranjeaza defel. Si pentru ca e un disc "clasic" nu lipseste nici Amazing Grace. Sau El Condor Pasa, compusa initial in 1913  dar facuta celebra de versiunea celor de la Simon and Garfunkel.
Tot la capitolul muzici pentru urechi clasice intra si Liebestraum de Franz Liszt, sau La Paloma, compusa in 1863. Fiindca albumul a aparut in tara lui Goethe, avem si Guten abend, guten Nacht. O piesa de adormit copii, compusa de Brahms. Pentru trei minutele excursia sonora ne poarta si in Venetia, unde piesa Barcarole se spune ca era (este?) un slagar printre gondolieri. Cei care nu le au cu limba germana s-ar putea sa fie intrigati de piesa Weißt du wieviel Sternlein stehen. Categoric o expresie care nu prea ti se lipeste de limba. Una din cele mai "recente" piese de aici este Memory, extrasa din musical-ul Cats al lui Andrew Lloyd Weber. Nici Bach n-a fost ocolit, menuetul compus pentru cea de-a doua sotie a compozitorului fiind si el prelucrat de Petruta. Pantraume este o constructie realizata in principal pentru amatorii de muzici clasice, dar care cu siguranta isi va gasi locul si in casele acelora care nu-s prea familiarizati cu acest stil.
Petruta Kupper are un talent de necontestat, fapt care face ca acest disc sa fie unul fara cusur. Este un album esential pentru amatorii de Gheorghe Zamfir si pentru amatorii de muzica clasica. Din fericire, discul de debut al Petrutei a aparut in Germania. Daca ar fi fost scos in Romania, fiti sigur ca nimeni nu-l baga de seama. Asa toata presa se chinuie sa ne aduca stirea cu "inca o romanca" ce face lucruri frumoase in strainatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu