11 oct. 2010

Scorpions - Sting in the Tail

Ultimul album discografic al celor de la Scorpions - cu numarul 17 din discografia germanilor - are parte de aceleasi trucuri la capitolul compozitie care i-au tinut in viata in ultimele patru decenii. In plus orchestratiile sunt sofisticate si productia nu "da" in clisee moderne. Veritabilul cantec de lebada este unul de care Scorpions si fanii sai pot fi mandri.
Cei care au dansat vreodata pe Still loving you, vestea conform careia Scorpions si-au anuntat retragerea definitiva nu poate fi una care sa-I lase indiferenti. Ultimul cantec de lebada al formatiei - pe care am avut sansa s-o vad live la Cerbul de Aur din Brasov - poarta numele de Sting in the Tail si este cel de-al 17-lea album discografic.  Albumul este unul care sintetizeaza cat se poate de bine cariera de peste 40 de ani a formatiei si reprezinta o retragere in plina glorie a rockerilor care ne-au fericit cu piese ca Send me an angel, Wind of change sau Rock you like a hurricane. Fara a aduce nimic nou din niciun punct de vedere, albumul Sting in the Tail este un mod cat se poate de onorabil de a pune punct unei cariere care s-a intins pe perioada a patru decenii.

scorpionsRaised on rock, care deschide seria celor 11 piese de pe acest disc este o melodie care aduce aminte de vremurile de glorie ale trupei. Solistul Klaus Meine este cat se poate de convingator si-n piesa care da titlul albumului, in care zbiara din toate puterile Hail, hail, sting in the tail! Invitata speciala Tarja Turenen (ex – Nightwish) adauga un iz aparte baladei The good die young, piesa amintind de vremurile in care piesele lente ale germanilor aveau o alta conotatie. Unul din momentele care puncteaza faptul ca oamenii acestia nu si-au pierdut defel din energie este piesa Rock Zone, care desi suna nitel outdated are un lipici deosebit, care te face sa te dezlipesti instantaneu de scaun si sa-ti invarti pletele in aer. Pentru cine le mai are! La capitolul balade se inscriu Lorelei si Sly, aceasta din urma avand reminescente din Still loving you. Sectia ritmica a trupei formata din basistul Pavel Macidowa si tobarul James Kottak fac o treaba excelenta in piesa Turn you on, in care si vocea lui Meine este – ca de obicei - la inaltime. Rockerii germani au ales pentru final o piesa cat se poate de sugestiva: The best is yet to come. Nici daca ar fi stat doi ani de zile in Tibet la sesiuni de “meditatii” oamenii care alcatuiesc trupa Scorpions nu puteau coace un final mai sugestiv. E drept, piesa reprezinta si Game Over! Dar in deplina glorie!

Ca si compozitii avem de-a face cu aceleasi trucuri care i-au ajutat pe rockerii acestia sa tina steagul sus de atat vreme. Aranjamentele sunt sofisticate iar productia nu “da” in clisee moderne. Scorpions suna ca si o varanta “upgrade” la ceea ce au reprezentat mai demult. Ca si cantecul de lebada, Sting in the Tail este un album de care Scorpions si fanii lor pot fi mandri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu