6 oct. 2010

Tame Impala - Innerspeaker

Asteptari: Daca n-ati auzit pana acum de Tame Impala, stati cat se poate de linistiti. Ca exista probabilitatea sa memorati acest nume de acum incolo, e alta poveste. Asadar avem o formatie australiana si un album de debut.

Rezultat: Fiindca o sumedenie de termeni au fost folositi fara discernamant in ultima vreme, etichetele care de obicei descriu muzica unui grup si-au pierdut serios din prestanta. Asadar, daca va spun ca acest album este unul care intra in categoria rock-ului psychadelic…probabil ca nu tresare nici un muschi al fetei. OK, incercam altcumva. Muzica australienilor are un sound ce aminteste pe alocuri suspect de mult de The Beatles (mai ales in piesa Alter Ego) si propune o adevarata desfatare pentru urechile acelora care digereaza constructiile sonore sofisticate si sunt adversarii muzicii facile.

Piesa Lucidity emana un aer de Sgt. Pepper imbibat totusi si in niste straie mai noi, folosite parca de cei de la The Strokes. Categoric, carcotasii pot remarca pe buna dreptate ca tot ce se regaseste pe acest disc e un fel de deja – vu. Sau ca dupa intro – ul piesei Told Arrow Of Time’oricine s-ar astepta ca pe piesa sa cante nimeni altul decat Jimi Hendrix. Ceea ce e extrem de frumos la aceasta trupa este ca oamenii reusesc sa creeze un echilibru cat se poate de reusit intre melodie si distors, mai ales in Solitude Is Bliss sau Desire Be Desire Go. Iar daca in Runway, Houses, City, Clouds urechile avizate vor descoperi ceva similitudini cu 13th Floor Elevators, nu va faceti griji, nu e o iluzie. Totusi, creme de la creme aici este Solitude is Bliss, o constructie care risca sa ramana in picioare multa vreme de acum incolo.

N-o fi tocmai inimaginabil de original, dar discul australienilor este o auditie placuta pentru aceia care stiu sa aprecieze rock-ul mai altfel. Daca iubesti melodiile din pop, vei ramane dezamagit, daca iubesti muzica, nu. Tame Impala nu si-a propus sa revolutioneze lumea, doar sa readuca in atentie bucati de muzica de pe vremea unor Led Zeppelin, The Mamas & The Papas,  Steppenwolf sau Jefferson Airplane. Putintel mai modern, ceva in genul The Stone Roses, dar cat se poate de eficace.

Recomandari: Pentru cei curiosi de o excursie in trecut, in vremurile in care atitudinea artistilor vizavi de muzica era cu totul alta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu