11 oct. 2010

V.A. - Best of The Ultimate Collection

Probabil ar fi nevoie de un boxset de vreo 20 de CD-uri pentru a include toate hiturile sarbesti care faceau ravagii prin partea de vest a tarii in anii 80. Compilatia de fata are insa multe plusuri. Cel mai mare fiind acela ca ofera o privire de ansamblu a muzicii ex - yugoslave cu toate "ramurile“ ei. Si este de neratat pentru cine a dansat vreodata pe Bolje biti pijam, nego star.
Exploatat la maxim, termenul de best - of a devenit unul care in multe cazuri nu mai zice nimic. In acest caz insa "best of" este cea mai fericita expresie: avem de-a face cu un dublu CD aparut anul trecut, ce cuprinde 40 de piese din spatiul sonor ex - iugoslav.
nca de la primele acorduri, memoria celor care au crescut prin partea de vest a tarii incepe sa se cupleze. E vorba de unul din cele mai mari hituri ale celor de la Divlje Jagode (Capsunile Salbatice) piesa numita Motori, excelenta nu numai pentru posesorii bolidelor pe doua roti. Si pentru ca cele mai bune lucruri vin - uneori - in dublu exemplar, pe discul secund al acestei compilatii amatorii de YU Rock gasesc si Krivo je more, un alt hit din visteria capsunilor salbatice. Printre piesele intinse pe cele doua CD-uri se gasesc si perle mai putin stiute de marea majoritate. Cum ar fi Pijesma No3, din repertoriul celor de la Time, un progressive rock cat se poate de elegant. Sau Grupa 220, un „echipaj“ care a facut furori gratie parului lung si hainelor din categoria Flower power. Oamenii au cantat in deschiderea concertelor Marmelade, Status Quo si Mango Jerry, in 1969, in fosta Yugoslavie! Compilatia include si Plava Trava Zaborava, o trupa de country din Zagreb formata in 1982 care adauga noi arome. Crvena Jabuka aduce putin a Dire Straits pe piesa lor Ima nesto od srca do srca, aflata pe primul disc al acestei compilatii. Si Buldozer si Novo vrijeme suna cat se poate de bine.

Psihomodo Pop e un nume drag tututor celor care ascultau punk pe vremuri. Nema nije a fost primul hit din fosta Yugoslavie care a fost difuzat pe MTV. Trupa a deschis si concertul The Ramones din Zagreb, trupa care i-a influentat cat se poate de mult,. E una din trupele care activeaza cu succes si-n zilele noastre cel mai recent disc al lor aparand chiar anul trecut. Piesa care inchide primul disc este una pe care nu aveati cum s-o ratati in cazul in care ati trait in anii 80 in Timisoara. E vorba de "E mai bine sa fii beat decat batran“. Bolje biti pijam pijan nego star. Sincer m-as fi asteptat ca cea de-a doua piesa a celor de la Orchestra Albastra sa fie Suada. Sau macar Goodbye teens. Piese care faceau ravagii prin complex in anii 80. Dar nu, a doua este Sava tiho tece. Din asa o compilatie n-avea cum sa lipseasca nici Bijelo Dugme, in dublu exemplar chiar.

Se prea poate ca unii sa gaseasca mici lipsuri. Cum ar fi neincluderea unor Denis i Denis, Peticka Patka, Oliver Mandics si cate si mai cate. Probabil ar fi nevoie de un boxset de vreo 20 de CD-uri pentru a include toate hiturile care faceau ravagii prin partea de vest a tarii in anii 80. Compilatia de fata are insa multe plusuri. Cel mai mare fiind acela ca ofera o privire de ansamblu a muzicii ex - yugoslave cu toate "ramurile“ ei. Si este de neratat pentru cine a dansat vreodata pe Bolje biti pijam, nego star.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu