11 oct. 2010

V.A. - SuperSanRemo 2010

Albumul de fata este un deliciu pentru oricine a fredonat vreodata in viata lui „Lasciatemi cantare/con la chitarra in mano/lasciatemi cantare/sono un italiano“. Pentru cei care gusta muzica usoara italiana, compilatia cuprinde 25 de piese care oscileaza de la balade la imnuri patriotice, de la voci mirifice la banailtati. Tutto!
Anul acesta cea mai tare stire de la festivalul San Remo a fost aceea cand membrii orchestrei si-au aruncat partiturile pe scena in semn de protest, la aflarea castigatorilor. Pentru al doilea an consecutiv, marele premiu a mers catre un concurent proaspat iesit dintr-unul din spectacolele de cautare de talente. Editia cu numarul 60 a fost asadar castigata de un tanar care nu era considerat nici pe departe unul din favoriti.

Din acest dublu CD cu piese cantate numai in italiana n-avea cum sa lipseasca piesa „Tutte le volte che…“, a mult - controversatului castigator din acest an, Valerio Scanu. La cei 19 ani ai sai, solistul este cel mai tanar castigator al trofeului San Remo din toate timpurile. Una din cele mai frumoase voci ale acestei compilatii - mult peste cea a celui desemnat pe prima pozitie - ii apartine solistei Malika Ayane, care cu piesa Ricomincio da qui este o reala surpriza. Ea a fost dealtfel rasplatita cu premiul Mia Martini acordat de critici. Juriul a recompensat-o cu aceeasi distinctie si pe Nina Zillila categoria „sperante“ a carei piesa aflata pe aceasta compilatie L'uomo che amava le donne este si ea una din punctele de atractie.
Toto Cutugno, solistul care incepand din 1976 a participat la 15 editii ale concursului San Remo, n-a avut noroc nici de aceasta data, piesa sa Aeroplani fiind o balada tipica cantautorului. Albumul cuprinde si piesa care s-a clasat pe locul doi, apartinand unui trio cat se poate de controversat format din printul Emanuele Filiberto de Savoia, impreuna cu solistul de muzica usoara Pupo si tenorul Luca Canonici. Italia, amore mio se vrea un fel de imn patriotic si chiar daca a fost blamat de toata lumea si eliminat in primele zile din concurs, a recuperat pe baza voturilor prin telefon si SMS ale publicului.
Printre cunostintele mai vechi ale melomanilor se numara si Nino D'Angelo, cel care in 1998 a participat cu  Senza Giacca e Cravatta. Melodia Jammo Ja' inclusa aici seamana ca doua picaturi de apa cu piesa amintita, deci daca v-a placut originalul o sa fiti incantati si de aceasta varianta. Una din piesele mai iesite din comun aici este cea cantata de Irene Grandi, care seamana oarecum cu Gianna Nannini.
Una peste alta, cele 25 de piese incluse pe cele doua CD-uri ar trebui sa fie pe placul tuturor acelora care au fredonat vreodata in viata lor piesa lui Toto Cutugno care incepe cu „Buongiorno Italia gli spaghetti al dente
e un partigiano come Presidente“. Muzica usoara italiana are si in zilele noastre lipici iar pentru cei care gusta asa ceva compilatia San Remo este un deliciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu