17 nov. 2010

ESG – Dance To The Best Of ESG

Asteptari: ESG (Emerald, Sapphire & Gold) e numele inventat de trei surori din Bronx care si-au inceput cariera in jam – session-uri tinute in depozite din Bronx. Primul lor E.P. a aparut in 1981, iar doi ani mai tarziu fetele au editat si discul de debut. De-a lungul anilor, trupa s-a destramat si a revenit de vreo doua ori si a editat doar patru discuri, ultimul material de studio fiind Keep on Moving, acum patru ani.

Rezultat: Indiferent ca esti familiarizat sau nu cu ESG, compilatia asta de greatest hits ar trebui sa te dea pe spate. Desigur, afirmatia e valabila mai ales in cazul profanilor in care ma numar si eu, care au ocolit din varii motive istorioara scrisa de surorile Scroggins. Orice sursa serioasa ar trebui sa va dumireasca ca avem de-a face cu unul din grupurile muzicale care a influentat o gramada de lume iar piesele lor au stat la baza multor sample-uri ale unor nume cunoscute. Si cu toate acestea piesele semnate ESG sunt mult mai putin cunoscute decat ale altor formatii de gen. Promotie nefericita, ce sa-i faci.

Daca te incumeti sa categorisesti cumva ceea ce canta ESG, te inhami la o treaba foarte dificila. Se stie, muzica lor a fost folosita en – gros pentru sample-uri din diverse directii de la hip hop, post punk sau disco.Daca mai adaugam faptul ca producatorul muzical al lor a fost Martin Hennet (raspunzator printre altele de Joy Division), e foarte tentant sa asociezi ciorba asta undeva in zona post – punk. Aparent. Dar atunci cand punk-ul se amesteca ba cu disco ba cu funk, categoric e ceva neobisnuit. Probabil acest atribut defineste pe deplin felia ESG: melodiile sunt „altfel” fata de ceea ce te astepti.

Fara indoiala, atunci cand asculti piesa UFO iti ramane intiparita in minte  sirena care a fost folosita de prea multe ori de-a lungul anilor pentru a trece neobservata. Groove-ul piesei Dance este unul ucigator si foloseste in mod paradoxal o sumedenie de cinele hi-hats in locul unde urechea s-ar astepta sa fie tratata cu refren. Una din cele mai surprinzatoare piese de aici este Chistelle, care are parte de o chitara aproape punk care iti da impresia ca asisti la vreun concert al celor de la P.I.L. pe strazile din Brooklyn. Exista aici si cateva piese mai noi, extrase din albumul din 2006 al celor de la ESG, cum ar fi Insane (Tambourine Mix), o melodie axata doar pe percutie si voce, un fel de Salt n Pepa mai altfel. Marea majoritate a pieselor sunt mult mai funky decat prevede legea, chiar daca pe alocuri sunt nitel repetitive. Cam trei sferturi din creatii nu respecta defel „incadrarile” clasice. Din aceasta cauza, unele piese iti suna pe moment a chestii care au fost folosite si de Red Hot Chilli Peppers, iar dupa cateva secunde ai  impresia ca parca si Beastie Boys au ascultat pe repeat ESG. Ba chiar si Tricky, care dealtfel a declarat oficial ca a fost influentat de ESG. Misto din cale afara e si Moody, care aduce destul de serios cu disco-ul a la Indeep (raspunzatorii hitului Last night a DJ saved my life). 

Haios e ca prin 1992 ESG a scos un E.P. numit Sample Credits Don't Pay Our Bills. O dedicatie directa pentru toti acei care de-a lungul anilor au folosit diverse sample-uri din muzica lor, fara sa le dea un ban, se subintelege. Va vine sa credeti sau nu, tobosara trupei, Valerie Scroggins a ajuns sa se judece cu un tribunal din Brooklyn pentru o suma de bani care a cerut-o in urma accidentarii de la locul de munca. Ei bine, tineti-va bine, doamna cu pricina este soferita de autobuz in New York!

Recomandari: Exista comori adanc ingropate, pe care atunci cand le descoperi iti creeaza o exaltare dubios de intensa. E cazul ESG, ceva care merita ascultat cu urechea ciulita pentru amatorii de muzica funky, indiferent de stil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu