24 dec. 2010

Buddy Guy - Living Proof

Asteptari: La cei 74 de ani ai sai, Buddy Guy este socotit pe buna dreptate un pionier al blues-ului de Chicago, iar muzica lui a servit ca izvor de inspiratie pentru o sumedenie de artisti. Living proof este albumul cu numarul 26 din cariera legendarului artist.

Rezultat: Discul asta e unul cat se poate de spectaculos, daca nu prin altceva, macar prin simplul fapt ca incepe intr-o nota autobiografica cu o piesa care ne spune ca muzicianul are „74 Years Young“. Mai rar ti-e dat sa plonjezi intr-unn asemenea disc iar faptul ca Buddy Guy e o legenda vie se simte inca de la primele acorduri ale piesei cu pricina.

Mai departe, pe Thank Me Someday, ascultatorul face cunostinta cu o poveste in care artistul sublinieaza zgomotele create de chitara sa „homemade“ pe vremea cand era tinerel. Chiar daca stilistic, blues-ul abordat aici este cat se poate de clasic, materialul acesta are portiuni cat se poate de solide, cum ar fi On the road. Unul din cele mai superbe momente ale acestui disc este Stay Around A Little Longer, in care debutul este cat se poate de gospel cu „I thank the lord/for letting me stay around a little longer/I love the life I lead". Finalul piesei este unul cat se poate de maiestuos, in care BB King si Buddy Guy schimba nu numai chitari ci si cuvinte de apreciere unul la adresa celuilalt. Piesa care da titlul acestui disc este totodata dovada ca omului acestuia ii curge blues prin vene, fiind o mostra care descrie pe deplin acest stil muzical. Celalalt invitat de seama din aceste piese este Carlos Santana, care isi pune amprenta asupra chitarii in Where the blues begin. Fara a fi rautacios in vreun fel, piesa asta nu reuseste sa miste muntii din loc. Desigur, Santana isi face treaba cat se poate de bine, dar combinatia nu e tocmai reusita, piesa fiind dealtfel una din cele mai slabute ale acestui material. Cea mai apropiata melodie de rock, Too soon are darul de a invigora atmosfera si puncteaza cat se poate de bine atmosfera de concert. Si finalul este cat se poate de superb, Skanky fiind momentul in care Buddy Guy ne delecteaza cu niste solo –uri de chitara dementiale. Mai ales pentru varsta sa...

Recomandari: Pentru toti acei care stiu ca blues-ul nu e numai un sinonim al invechitului „senti”....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu