22 dec. 2010

Virgo - Virgo

Asteptari: Atunci cand se vorbeste despre Chicago House, pe buzele tuturor se afla nume ca Frankie Knuckles, Marshall Jefferson sau Farley "Jackmaster" Funk. Pentru adevaratii cunoscatori exista insa si Eric Lewis si Merwyn Sanders. E.P-ul lor de debut scos sub umbrela Virgo Four la celebra casa de discuri Trax contine adevarate diamante. Unicul L.P. al celor doi americani, aparut initial pe doua E.P.-uri a fost reeditat de casa de discuri olandeza Rush Hour.
Rezultat: Daca numele nu va spune nimic, stati chill: se spune adesea ca Virgo e cel mai fain disc house de care n-ai auzit in viata ta.

Casa de discuri olandeza Rush Hour a remasterizat acest legendar disc, dar a pastrat cat se poate de intact sound-ul futuristic pentru acele vremuri. E drept, din 1989 au cam trecut ceva ani, dar cei care au curiozitatea sa asculte fie si franturi din aceste melodii vor constata cu usurinta care sunt motivele pentru care acest material este catalogat ca fiind legendar.



In primul rand, trebuiesc amintite slagarele Do You Know Who You Are si In A Vision. Pentru a descrie fie si pe scurt aromele auditive pe care le emana aceste capodopere sonore e nevoie sa se inventeze o limba noua.. E musai de ascultat, nu incape indoiala, atat Do You Know Who You Are care „urca“ cat se poate de surprinzator si are niste armonii care sunt pur si simplu mirifice, cat si In a Vision, care reuseste sa fie adorabila inca de la prima secunda. Categoric, dupa aceste doua mari slagare e clar pentru toata lumea: e vorba de o auditie care nu poate fi comparata cu nimic altceva. Groove-ul melodiilor este unul omniprezent si care nu are cum sa nu te puna in miscare iar folosirea discreta a unor sabloane din era preistorica a house-ului confera intregului disc un aer cu adevarat remarcabil. Pur si simplu nu exista cum sa nu fii vrajit de dementialul pian „sus – jos“ care oscileaza ametitor in Going Thru Life sau de bass-ul ucigator din Ride. Inca de la prima auditie a piesei Take me higher mi-a fost clar de unde s-au inspirat cei de la Suie Paparude la-nceputuri. Adevaratele perle se gasesc insa si in piese mai putin cunoscute, de genul School Hall sau All the Time. Never want to lose you e unul din putinele momente ale discului care are parte si de voce, dar sincer, as fi preferat ca acel Moove your body din fundal sa fie complet eliminat. Discul acesta nu are parte de momente bune, pur si simplu toate cele opt track-uri merita eticheta de „esentiale” pentru orice amator de house.

Discul asta e un adevarat panaceu care te vindeca de tonele de muzica electronica din zilele noastre care nu-ti inspira nici cel mai mic fior. Ascultand Virgo, iti dai seama ca intentia initiala a creatorilor muzicii house a fost aceea de a produce o muzica cat se poate de „calda”, una care sa te unga la suflet si fara alte ingrediente. Eddie Amador spunea pe buna dreptate „Not everyone understands house music; it's a spiritual thing, a body thing, a soul thing“. Virgo e exemplul care demonstreaza ca muzica „dance” poate avea suflet si demonstreaza – daca mai era nevoie – ca asa numitul „house“ de astazi n-are nici in clin nici in maneca cu ceea ce s-a vrut a fi „house”.


Recomandari: Chiar daca contine muzica compusa acum 21 de ani, Virgo e unul din albume electronice esentiale ale anului 2010. E musai de ascultat nu doar pentru cei care stiu cu ce se mananca Chicago House si garantez ca va face furori si in randul acelora care blameaza muzica electronica de astazi. E muzica electronica „de ieri”, remasterizata astazi si care va fi ascultata si poimaine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu