22 feb. 2011

Lakeside X - City of Red Lights

Asteptari: Daca n-ati auzit niciodata de Lakeside X, do not worry! Gratie vremurilor in care traim, oricine poate asculta printr-un simplu click o melodie din Papua Noua Guinee. Sau isi poate cumpara discul care e No.1 in Madagascar. Lakeside X e o formatie care se descrie ca fiind indie – electro – rock din Cehia, iar City of red lights este cel de-al 3-lea material discografic al lor.
Rezultat: Nu trebuie sa ai o diploma Berkeley ca sa sesizezi inca de la primele acorduri ale acestui disc ca Depeche Mode a avut o influenta cat se poate de puternica asupra acestor cehi. Single-ul Bloodflies este cireasa de pe tort al acestui oras cu lumini rosii, farmecul acesteia fiind asigurat nu doar de instrumentatia cat se poate de eleganta dar si de prestatia vocala a solistului care poarta numele de Janne Marvannen.

Pe langa omniprezentele acorduri care aduc aminte de formatia care a lansat printre altele si Blasphemous Rumours, aici se sesizeaza si niscaiva arome mai contemporane de White Lies. Ceea ce urmeaza, Starlover, duce putin spectrul pe zona EBM. Dincolo de creatii, ceea ce surprinde intr-un mod extrem de placut este mix-ul. Nici nu e de mirare, daca e sa luam in considerare ca printre cei care si-au adus aportul la capitolul mix si masterizat se numara Paul Kendall, un nenea britanic care a „slefuit” albume din visteria unor Nitzer Ebb sau Depeche Mode. Combinatia asta de Front 242 si synthpop careia i se adauga stropi de Budweiser cehesc  functioneaza la capacitate maxima in majoritatea celor zece piese care alcatuiesc acest material discografic, iar faptul ca melodiile sunt cantate exclusiv in limba engleza e categoric un alt plus. Desi e asezonata cu o instrumentatie cat se poate de simplista, piesa Rain that wont ever stop reprezinta un alt moment de exceptie al cehilor, fiind una din cele mai misto balade din zona synth-urilor analogice auzite de subsemnatul in ultima vreme. Unicul minus al acestui disc este faptul ca raportul dintre piesele „linistite” si exploziile pline de energie este net favorabil primei categorii. De exemplu, m-as fi asteptat ca finalul Last day of the world sa fie unul mult mai „saltaret”. Nu se intampla asta, dar nu-i prea mare bai, caci melodia e superba si fara ritmul imaginat de mine. Mi-as fi dorit mai multe Bloodflies si mai putine balade. Dar, nu am cum sa nu remarc faptul ca City of red lights este un disc omogen care reuseste sa te poarte intr-o lume aparte, aceea in care pe langa alb si negru mai exista si cateva felinare rosii. Avand in vedere ca trupa aceasta activeaza in Cehia si suna atat de bine, nu am cum sa ma intreb cand vom avea si noi in Romania vreo formatie care sa fie pe calapodul DM si care sa sune pe jumatate la fel de inspirat?

Recomandari: Pentru cei care si-au facut macar o data in viata parul cu apa cu zahar pentru a avea o freza new romantic. Obligatoriu pentru amatorii de Gahan, Gore si Fletcher si chiar si cei care gusta din cand in cand un Front 242 sau Camouflage. Sau Bonanza Banzai plus Denis i Denis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu