18 mar. 2011

And One - Tanzomat

Asteptari: Ce se poate face cu doua sintetizatoare si un beatbox? Daca e anul de gratie 1989, raspunsul nu poate fi decat unul singur: new wave/synthpop a la Depeche Mode. Formatia germana And One a debutat cu albumul Anguish in 1991, iar actualul lor disc numit Tanzomat vine la cinci ani de pauza dupa Bodypop.

Rezultat: In cazul in care ati fredonat vreodata piesa Photographic a celor de la Depeche Mode, inclusa pe Speak and Spell, cu siguranta veti fi vrajiti de sound-ul germanilor care au scos acum vreo doi anisori un album cu cover-uri dupa New Order sau Alphaville. Spre deosebire de alte trupe care au renascut din anii 80, linia celor de la And One nu este deloc alterata cu influente venite din alte epoci.
Un lucru cat se poate de admirabil dintr-un anumit punct de vedere. Desigur, avand in vedere faptul ca fila calendarului este blocata la anul 2011, amatorii de “cotidian” pot stramba din nas la acest produs si pot afirma pe buna dreptate ca Tanzomat ar fi putut sa apara oricand in ultimii 30 de ani. Germanii astia nu-si propun pentru nici o clipa sa fie trendy, dar nici nu abdica de la principiile sanatoase care au facut ca muzica electronica made in 80s sa fie atat de speciala.

Urechile avizate pot sesiza printre piese o sumedenie de influente, iar unele track-uri par a fi chiar copii dupa anumite hituri, desi nu se inscriu in categoria cover-urilor. O asemanatoare izbitoare cu orice piesa lenta din repertoriul celor de la Yazoo se regaseste in piesa Angel Eyes. Chiar daca vocea celebrei Alison Moyet poate ar fi colorat si mai bine aceasta constructie sonora, melodia are darul de a te unge la suflet din prima si reprezinta unul din punctele tari ale acestui disc. Dincolo de eventualele parelele cu trupe din “lotul” Depeche Mode, Camouflage sau Erasure, germanii astia folosesc si cateva artificii de sound din EBM-ul unor Front 242, Nitzer Ebb sau KMFDM, una din piesele care atinge acest aspect fiind Seven. Un alt aspect care ii confera acestui produs un aer de autenticitate este faptul ca din cand in cand – exact unde si cat trebuie – cei de la And One adauga chiar si pop melodic aluatului, astfel incat pe anumite portiuni muzica asta reuseste sa miste si amatorii de Pet Shop Boys sau chiar The Twins. Daca e sa continuam puzzle-ul cu influente, odata ce ajungi la The Aim is in your head n-ai cum sa nu-ti amintesti de Men Without Hats. Chestia misto este ca piesele astea nu merg pe o linie ingusta, Electrocution si Sex Drive fiind realizate parca cu ajutorul celor de la D.A.F.
Recomandari: Pentru toti acei care stiu ce inseamna new wave, synthpop si EBM fara a cauta pe Google.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu