17 mar. 2011

Boubacar Traoré - Mali Denhou

Asteptari: Boubacar Traoré e un muzician nascut in 1942 care a avut o perioada de glorie prin anii 60, dupa care a fost brusc uitat. De vreo 50 de ani nenea acestea compune cantece unice marcate de independenta statului Mali si povestea lui de viata. Noul sau album Mali Denhou vine la sase ani de pauza dupa precdentul disc numit Kongo Magni.

Rezultat: Va spun cat se poate de sincer, e cat se poate de terapeutic sa asculti asa o muzica. Chiar daca sound-ul e deceptiv de simplu si constructiile sonore parca sterg cu buretele ultimele decenii, senzatia de calm pe care ti-o da un asemenea album nu poate fi descrisa in cuvinte. E ca si un concediu de pe vremea lui „Ceasca“, cand prindeai doua saptamani de odihna si tratament la statiunea balneoclimaterica Baile Herculane.

Mai exact, ai acea senzatie de „baterii incarcate“ de dupa un concediu exotic, care te ajuta sa vezi mai abitir nuantele roz ale vietii de zi cu zi.

Chiar daca in tara sa natala omul acesta a fost poreclit un soi de Elvis Presley, ceea ce curge aici in cele 11 piese este blues concentrat. Boubacar Traore imbogateste acest stil cu o serie de instrumente si solutii sonore specifice continentului negru, iar rezultatul este unul spectaculos. Pe langa interpretarea plina de talent a personajului principal, discul asta castiga foarte mult si prin prestatia francezului Vincent Bucher, care e insarcinat cu portiunile de muzicuta. E un pleonasm daca spun ca se achita mirific de sarcina, asa ca nu-mi ramane decat sa va invit sa savurati cu atentie fiecare moment al acestui album. Desigur ca la un moment dat muzica asta devine cat se poate de liniara, asa ca mi-ar fi greu sa aleg punctele lui tari sau slabe. E o auditie care trebuie consumata ca un intreg, izolat de lumea exterioara si gata pentru o experienta interesanta. In caz ca muzica asta a atins coarde sensibile, pe final plusez cu o alta recomandare: exista un film pe DVD care se numeste Je chanterai pour toi, despre viata lui Boubacar Traoré.

Recomandari: Pentru toti acei care au nevoie de o evadare din cotidian alaturi de o muzica mistica, realizata cu mult – mult suflet.

2 comentarii:

  1. Salut Zoltan,

    Foarte bune recomandarile tale. Le citesc si ma inspira sa le ascult. Am vazut ca o apreciezi si pe ZAZ. Si eu. De aceea te invit sa imi spui parerea ta legata de asemanarea dintre melodia ei "Je veux" si melodia lui Keo - "Liber".
    http://www.facebook.com/ion.dragos#!/ion.dragos

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Dragos
    Mersi pentru aprecieri. Ce sa spun despre asemanare, nu e nici primul si nici ultimul exemplu dintr-o lunga lista cu "asemanari".

    RăspundețiȘtergere