29 mar. 2011

Cheloo - Cel care uraste

Asteptari: Pentru aceia mai putini familiarizati cu hip – hop – ul romanesc, Cheloo este unul din membrii fondatori Parazitii (care a luat nastere in 1994). Alaturi de albumele scoase de colegii sai, Cheloo a lansat si albumele solo Sindromul Tourette (2003) si Fabricant de gunoi (2006), iar Cel care uraste este un material discografic ce contine 11 track-uri.

Rezultat: In viata de zi cu zi sunt putine certitudini, dar uite una din ele: intotdeauna vor exista oameni cu probleme, iar o parte dintre ei salasluiesc dupa blocurile gri si asculta rime de hip – hop. Nimeni nu stie asta mai bine decat Catalin Stefan Ion (Cheloo), care incepand din luna septembrie a anului 1994 de cand a editat prima piesa sub numele Parazitii, vine in sprijinul acelora care vor entertainment de aceasta speta.
Poate nu intamplator prima piesa a celor de la Parazitii s-a numit Injur…Revenind la zilele noastre, atunci cand un lider de trupa isi scoate un album solo, se presupune ca ceea ce vrea sa transmita prin creatiile sale e nitel diferit de activitatea formatiei din care face parte. In acest caz, lucrurile nu stau asa: discul asta e un album tipic Parazitii, burdusit cu aceleasi preocupari. Spre deosebire de albumul solo precedent, unde au existat si invitati straini, de aceasta data featuring-urile lui Cheloo sunt realizate cu neaosii Mark One si Fritz. Ceea ce nu s-a schimbat defel este faptul ca accentul este pus exclusiv pe mesaj. Din pacate instrumentalele n-au fost nicicand un atu al celor din Parazitii, asa ca din acest punct de vedere nu e nici o surpriza. Exista insa aici un moment care are darul sa te faca sa ramai uimit: piesa Pericol. Nu doar instrumentatia a la Implant pentru Refuz sau Ura de dupa usa e cea care iti atrage atentia, ci si textul acesteia, in care printre altele aflam ca „democratia e o forma de comunism gretos, iar balanta justitiei un cantar mincinos“. Un alt moment bun al acestui disc este piesa Sau – pusa la cale alaturi de colegii lui de trupa Ombladon si FreakaDaDisk – in care apar amintiti Basescu, Udrea si Boc.  Cat se poate de inspirata este si Unde se termina visele: „Stinge lumina, inchide ochii si asculta, Cand vocile tac, vorbeste-ti in cap si uita, Noaptea e un sfetnic bun cand vorbesti cu peretii, Dupa o zi in care ai stat si ai baut rau cu baietii, E o comedie rece, rade cine e in stare, Si cine te arde, evident e cel care rade mai tare“.

Avand in vedere situatia in care se afla rap-ul romanesc, nu pot decat sa constat ca versurile lui Cheloo sunt mult mai complexe si pline de substanta decat ale marii majoritati a reprezentantilor care se lafaie in aceasta tagma. Categoric mult peste asa numita vedeta Guess Who. Daca ar beneficia si de niste instrumentale mai a la Fratziman, ar fi chiar foarte bine. E un album decent, care va genera ascultari la volum mare pentru amatorii de hip – hop romanesc.

Recomandari: Pentru toti acei care sunt in love with Parazitii.

3 comentarii:

  1. intotdeauna baietii astia gasesc cuvintele cele mai potrivite pentru tara asta de kkt

    RăspundețiȘtergere
  2. "Avand in vedere situatia in care se afla rap-ul romanesc" ? Inseamna ca nu prea esti la curent cu ce se intampla , se face mult rap de calitate la noi , chiar mai bun decat al Parazitilor . Cedry2k , raku , Doc , Deliric1 , CTC , Haarp Coord - iti spun ceva numele astea ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, imi spun, unii au chiar recenzii pe acest site. Este o constatare personala si raman la concluzia ca se face mult rap in tara noastra. Nu neaparat bun, insa....

    RăspundețiȘtergere