31 mar. 2011

House of Shem - Island Vibration

Asteptari: House of Shem este o formatie din Noua Zeelanda care este formata din sapte muzicieni iar Island Vibrations este cel de-al doilea album din istoria trupei. Discul cuprinde 13 piese de factura reggae – pop si a ocupat prima pozitie a topului de albume din Noua Zeelanda.

Rezultat: Indubitabil, discul asta iti da impresia de deja – vu inca de la prima nota a acestuia, sentimentul ramanand cat se poate de pregnant pana la final. Stilistic ai impresia ca asculti unul din albumele de inceput ale celor de la UB40. Marturisesc, a fost o reala surpriza pentru urechile subsemnatului sa dea de asemenea compozitii care gem de melodicitate si amesteca intr-un mod fericit stiluri contemporane si traditionale din lumea reggae-ului.
Chiar si textele pieselor se incadreaza in linii mari in temele eterne ale acestui stil muzical: „gotta move along together/hold on tight to each other/unite“. Carevasazica, pace, unitate si...take it easy.
Fiindca si in aceasta „felie” rolul producatorului muzical este cat se poate de important, muzicienii din Noua Zeelanda n-au precupetit nici un efort pentru a face din acest Island Vibration un material care sa sune bine. Drept urmare au apelat la serviciile lui Errol Brown, un tip care a mai lucrat printre altele cu Bob Marley & The Wailers, Burning Spear, Third World, Damian Marley sau Lauren Hill. Faptul ca suna atat de jamaican n-ar trebui sa mire pe nimeni fiindca mixajul a fost realizat de producator taman in studiourile Tuff Gong din Jamaica.

Printre momentele interesante ale acestui disc care are rolul de a-ti induce in subconstient vibratiile unei insule de foarte-foarte departe se numara Just remember me, care are un groove cat se poate de interesant si o sumedenie de surprize sonore „in spate”. Chitaristul Roy Venkataraman face o treaba cat se poate de izbutita iar keyboards-urile (asigurate de cei doi baieti ai solistului vocal) sunt si ele la inaltime in marea majoritate a timpului. Chiar daca nu exista niciun moment care sa iasa prea mult in evidenta, ascultarea acestui material te umple de un sentiment de „feel good”, piesele astea emanand o energie pozitiva extraordinara. E o muzica naturala si simpla, care te teleporteaza pe o insula cu mult soare si rom. Dupa auditia acestui disc am mai invatat ceva despre Noua Zeelanda: tara asta e mai tare decat Romania, din simplul fapt ca ei au un clasament oficial de discuri, in timp ce la noi ioc....

Recomandari: Pentru invocarea spiritelor care aduc vara mai aproape....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu