20 mar. 2011

Suhov - Heartbox

Asteptari: In afara faptului ca e un producator muzical din Szeged, Ungaria si ca a scos cateva materiale la label-ul Budabeats, prea multe lucruri nu se stiu despre Suhov. Heartbox este un L.P. care se poate downloada legal pe gratis de aici.

Rezultat: Ideea incetatenita conform careia Romania e in urma fata de restul lumii iti incolteste imediat dupa ce asculti cu mare bagare de seama acest produs muzical. Daca intr-un oras ca Szeged, cu 170.000 de locuitori exista asemenea talente, care sunt in stare sa puna pe tava un material de downtempo/hip – hop ca acesta, inseamna ca limbajul universal al acestei arte merita toata admiratia. Recunosc nu sunt foarte la curent cu scena downtempo din tara vecina. Dar stiu ca Yonderboi – un nume de referinta pe care am avut ocazia sa-l vad live la festivalul Bestfest – provine dintr-un satuc din Ungaria care numara doar 1.500 de suflete.
Adevarul e ca locatia geografica nu importa prea mult atunci cand vine vorba de creatie. Iar atunci cand vine vorba de Suhov, cuvantul care caracterizeaza cel mai bine aceasta aparitie este „bogat”.
Chiar daca din punct de vedere stilistic, Suhov nu exceleaza prin inventii deosebite, cele 17 piese ale acestui material contin beat-uri bine structurate, care te fac sa gusti din plin temele propuse. O buna parte din melodii au ca baza ritmurile hip – hop instrumentale, care sunt imbogatite cu portiuni jazzy, groovy & funky, iar peste toate acestea sunt strecurate momente de calm care confera un puternic sentiment de relaxare auditiei. Din loc in loc, atmosfera e colorata cu instrumente de suflat sau chiar pian, iar portiunile vocale confera o atractivitate speciala. Unul din momentele care stralucesc de la prima auditie este piesa Love is, care contine un sample repetitiv din Give in to me-ul lui Michael Jackson si ar putea deveni un slagar semnat Suhov. Pentru vorbitorii de limba maghiara o alta surpriza de proportii poate fi melodia Az ember, care contine o bucatica din poezia cunoscutului poet Márai Sándor. Per ansamblu melodiile astea fac parte din campania „No stress” si isi ating scopul instantaneu, inducandu-ti o stare de visare si melancolie. Printre celelalte momente de remarcat ale acestui disc se numara Take 9 care imbina intr-un mod armonios o tema clasica cu beat-ul clasic de hip – hop. Unica piesa care nu se incadreaza defel in peisajul minunat indus de acest Suhov este Vasarnap, cea care incheie discul, mult prea plina de dulcegarii „pop” pentru urechile subsemnatului. Facand abstractie de acest mic rateu, Heartbox este un disc facut cu suflet si mult bun – gust si merita ascultat pe repeat.

Recomandari: Daca va place sound-ul unor Mr. Scruff, Jazzanova, De-Phazz sau  Yonderboi, puneti mana pe acest disc, care merita pe deplin o ora sacrificata din pretiosul timp al fiecaruia dintre noi. Unde mai pui si faptul ca e pe gratis....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu