2 mar. 2011

V.A. - Synth Radio Russians

Asteptari: Nu stiu cine a inventat vorba cu „The best things in life are for free“, dar trebuie sa-I dau dreptate.  Carevasazica, daca ai parte de doua compilatii gratuite (cat se poate de legal!) in care e adunata crema muzicii synthpop din Rusia si tarile baltice, ce ar mai fi de zis?

Rezultat: Slava Domnului, datorita acestui Synth Radio Russians m-am mai dumirit si eu cat de departe suntem noi romanii de restul lumii, atunci cand vine vorba de anumite stiluri muzicale. In timp ce piesele noastre popcorn prind bine in topurile de la rusi, cei care mai cred in arta synth – pop „o ard” in niste chestii cat se poate de interesante, iar piesele incluse pe aceste doua volume demonstreaza ca oamenii astia chiar stiu ce fac. Era sa uit, cele doua volume se pot descarca gratuit si legal de aici. MP3 sau flac, dupa cum pofteste fiecare.

Unicul meu contact cu muzica electro – pop ruseasca a fost stabilit anul trecut, odata cu aparitia albumului Modern Thrills al celor de la Tesla Boy, despre care ati putut citi aici. De aceea, aceste doua compilatii au reprezentat o surpriza cat se poate de placuta, avand in vedere diversitatea stilistica abordata.

Surpiza numarul unu a sosit la piesa cu numarul doi, interpretata de DreamVeil. Dragilor, aici e o incatusare strasnica de energii EBM si chitari a la Rammstein, iar textul in ruseste este cat se poate de exotic. Si piesa celor de la Lie Detector incepe cat se poate de maiestuos fiind parca un Mr.Oizo, care mai apoi se transforma intr-un hibrid de dream – house a la Robert Miles si un synth – pop elegant. Syntethic Orchestra duce spectrul sonor undeva in zona ambient cu niste beat-uri „la fix” iar melodia celor care-si spun Modul seamana destul de izbitor cu piesele celor de la Camouflage. Una din cele mai misterioase piese ale primui volum este aceea interpretata de Katia Cehova, o explozie de Twin Peaks meets Moby care are o frumusete aparte. Evident ca dintr-o asemenea compilatie dedicata synth – pop – ului nu aveau cum sa lipseasca sound-urile a la Depeche Mode care sunt omniprezente in piesa celor de la E – Gens. Surpinzator este ca printre piese se regasesc si track-uri care suna a trance, cum ar fi aceea a celor de la Alpha Point, care este de fapt un cover dupa De/Vision. Nici fanii de Front 242 sau KMFDM n-au de ce sa fie nemultumiti: piesa celor de la Suicidal Romance are din plin EBM si chiar si o voce de soprana pe deasupra. Piesa numita Make me blind reprezinta un highlight al acestei compilatii. Cel putin al primului volum, caci in cel de-al doilea lucrurile sunt parca mai linistite. Chiar daca piesele curg binisor, nu mai exista parca acea diversitate. Aproape interesanta e piesa celor de la Floor Seven, care se vrea a fi un soi de OMD combinat nitel cu I Like Chopin –ul lui Gazebo care rasare din partea de pian. Mai mult decat interesant este piesa celor de la SpaceCats numita Sex. Cu text in ruseste, of course!

Recomandari: Titltul spune tot: e de ascultat pentru aceia care iubesc sintetizatoarele, muzica pop si chiar si pentru aceia care au niscaiva aplecari spre Electronic Body Music!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu