28 apr. 2011

KMFDM - WTF

Asteptari:Atunci cand rostesti KMFDM gandul te duce la Jurrasik Park. Trupa etalon a muzicii industrial face parte din dinozaurii muzicii. Ei bine, ceva mai tineri decat Rolling Stones, dar in mod cert tatici ai celor de la Rammstein – de exemplu – formatia a scos primul album in 1984, iar cel de-al 17-lea album al lor cuprinde 11 piese si vine la doi ani distanta dupa precedentul Blitz.

Rezultat: Unicul membru fondator al trupei, Sascha "Kapt'n K" Konietzko, face o treaba cat se poate de corecta si pe parcursul acestui material discografic, care pe langa sound-ul clasic al trupei are parte si de cateva momente de experimente.
Piesa care deschide albumul – si care a fost aleasa ca fiind si primul single – Krank nu e tocmai reprezentativa pentru linia experimentala a albumului, dar cu toate acestea se recomanda a fi un hit de proportii pentru KMFDM. Odata ce melomanul e avertizat (Achtung! Here we come! With another motherfucking dirty bomb) piesa intra in canoanele oarecum obisnuite ale trupei si este totodata primul videoclip oficial al formatiei, dupa 14 ani de pauza! Riff-urile murdare si beat-urile clasice alcatuiesc un cocktail Molotov deosebit. Daca i-ati urmarit de-a lungul timpului, probabil ca stiti faptul ca trupa asta nu s-a dezis niciodata in a aborda diverse teme sociale iar acest obicei este pastrat si aici. Piesa Rebels in Kontrol ataca tema fondatorului Wikileaks, Julian Assange iar vocea deosebit de inspirata a solistei Lucia Cifarelli adauga un plus de sarm acestei compozitii care aduce de departe cu atmosfera sonora etalata odiniara de cei de la Rage Against The Machine. Riff-urile piesei Lynchmob alterneaza cat se poate de sugubat intre „murdare” si „clasice”, iar Take it Like a Man e una din cele mai neobisnuite compozitii de aici. Si asta fiindca melodia cu pricina navigheaza in apele muzicii disco, fiind parca o continuare a piesei Strut, de pe albumul anterior. Fara indoiala fanii duri ai trupei vor fi mai mult decat incantati de „salbaticia” piesei Viva La Mort, iar in acelasi capitol de piese „cu greutate” se inscrie si Panzerfaust.

Chiar daca nu e tocmai cel mai „dark” album din cariera KMFDM, materialul acesta este unul cat se poate de solid, care contine cateva track-uri pur si simplu memorabile. WTF are influente cat se poate de diverse si ofera o sumedenie de schimbari de ritm, fara a iesi totusi din liniile sonore cu care ne-au obisnuit de-a lungul vremurilor cei de la KMFDM.
   
Recomandari: Ascultat la nivel aproape de maxim, WTF e un disc care cu siguranta va face ravagii in randul vecinilor de bloc. De ascultat pe repeat pentru oamenii carora le curge rock si industrial in vene!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu