27 apr. 2011

Seun Kuti & Egypt 80 - From Africa with fury: Rise

Asteptari: Seun Kuti este cel mai tanar fiu al legendarului Fela Kuti, unul din pionerii stilului numit afrobeat, un amalgam muzical ce include o fuziune de funk, jazz, rock si ritmuri traditionale din Africa de Vest. Seun a debutat in 2008 cu albumul Many things, realizat alaturi de Egypt 80 (fostul grup al tataului sau) iar acest nou material realizat in aceeasi formula contine sapte piese.


Rezultat: Atunci cand vine vorba de world – music (termen in care ne place sa inglobam automat si muzica africana) parerile sunt cat se poate de impartite. Marturisesc, nu fac parte neaparat din zona aceea care imbratiseaza neconditionat orice produs care vine din aceasta zona, dar cel de-al doilea material al lui Seun Kuty merita toata atentia in primul rand pentru faptul ca emana o energie primara greu de gasit in alte „felii”.
Desi stilistic lucrurile se invart in genere in aceeasi „oala”, un plus care face ca acest disc sa fie unul remarcabil este si sound-ulu acestuia, la care si-a adus contributia printre altii si celebrul Brian Eno. Energia funk degajata din piese ca African Soldiers sau Mr. Big Thief este una molipsitoare. Spre deosebire de albumele „occidentale”, discul acesta nu are parte de slagare in adevaratul sens al cuvantului, dar nici nu e nevoie de asa ceva. Si asta pentru ca fiecare piesa in parte reuseste sa atraga atentia prin diverse „carlige” sonore destul de apropiate intre ele, dar care adauga un plus de sarm fiecarei constructii in parte. Un rol determinant in produsul final il joaca si saxofonul, iar daca ar fi totusi sa aleg un posibil hit al acestui material acesta ar fi fara indoiala mai sus – pomenitul Mr. Big Thief, in special pentru  elanjul deosebit de izbutit intre vocea lui Seun si backing – vocals –urile feminine care coloreaza piesa intr-un mod cat se poate de placut. Momentele de jazz care rasuna din plin in piesa numita Rise reusesc sa coloreze paleta stilstica a albumului, iar For them eye are cateva portiuni in care funk-ul „american” face o casa foarte buna in combinatie cu influentele americane. Unicul minus al acestui disc este acela ca afrobeat-ul prezent in cele sapte piese este cat se poate de previzibil pe alocuri, iar schimbarile de ritm sunt aproape insesizabile. Cu toate acestea, Seun Kuty reuseste sa continue cat se poate de bine munca legendarului sau tata, iar materialul acesta e unul care n-are cum sa nu fie devorat la maxim de cei care stiu ce e aia afrobeat.

Recomandari: Pentru amatorii de funk, jazz, rock fabricat in Africa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu