14 apr. 2011

Watcha Clan - Radio Babel

Asteptari: Watcha Klan este un grup francez cu sediul in Marseille care abordeaza un stil cat se poate de greu de definit. Daca e sa ne luam dupa Wikipedia, ceea ce presteaza ei este un amestec de ragga, dub, electro si jungle. Radio Babel este al 5-lea disc al francezilor, care vine la trei ani dupa Diaspora Hi-Fi.
Rezultat: Daca aveati impresia ca ati prins vreodata notiunea exacta a cuvintelor fusion sau eclectic, fiti atenti aici: Radio Babel e taticul tuturor. Probabil ca nu sunt singurul omulet pe aceasta Planeta care din cand in cand e atent la un disc fara nici o asteptare, iar dupa auditie ramane in starea aceea de „nomansland”. Dupa ce cele 15 piese care alcatuiesc acest album s-au scurs in boxe, am ramas pur si simplu inmarmurit. Dupa mai multe auditii in tihna am reusit sa dau verdictul: albumul asta e una din cele mai eclectice chestii auzite vreodata in viata mea.
E pur si implu o crima sa incerci sa categorisesti muzica inventata de Watcha Clan, constructiile astea avand practic de toate. Poate si datorita faptului ca solista trupei Sista K este o evreica care are o mama poloneza si un tata din Algeria. Iar ceilalti membri vin din Africa si Franta. Stilistic, e o ciorba cu mult rock, dub, dubstep si elemente afro – americane. Frumusetea acestui disc este aceea ca desi contine arome cat se poate de diferite, acestea se impletesc intr-un mod cat se poate de fericit, astfel incat creeaza o reala savoare pentru toti oamenii care se considera open – minded.

Piesa centrala a discului, With or without the Wall (prezenta aici in doua variante) transmite un mesaj cat se poate de evident: Land and men – who does the land belong to – men or God? Nobody owns the land – land is free – so, why walls, why borders? Muzical, piesa asta te duce cu gandul la un soi de chitari de genul Tinariwen peste care au fost turnate bucatele de breakbeat.  In schimb, Im Nin’Alu – care are parte de Merlin Shepherd la clarinet si duduk - reia celebra tema abordata in trecut si de Ofra Haza - printre altele - intr-o maniera cat se poate de aparte. Printre momentele care te lasa masca se numara Gypsy Dust, realizata alaturi de Fanfara Ciocarlia. E un praf tiganesc cu sample-uri de „hop asa” si care e imbunatatit cu percutie de drum and bass. Nu lipsesc nici aromele de trip – hop care se deslusesc cat se poate de mirific in piesa We are one, in timp ce Hasnaduro amesteca la fix blues-ul si rock-ul african din zona Tuareg cu chitari electrice suparate pe alocuri. Il Était Une Fois Dans L’est arunca ascultatorul intr-o zona complet diferita, iar Fever is rising are un aer de industrial combinat cu drum and bass mistic, cu incantatii si sample-uri de genul It is time to make peace with the Planet. Piesa asta e una din cele mai agresive melodii si demonstreaza inca o data ca oamenii astia n-au nici cele mai mici scrupule atunci cand vine vorba de amestecarea stilurilor muzicale. Pentru ca rezultatul sa fie divers, Watcha Clan adauga si nitel de cumbia in Tangos del Cachito sau chiar french – pop in Osfour. Si chiar si putintel de electro – swing cu arome jazz in La Camel, un alt punct de referinta al acestui Radio Babel.  Poate nu credeati ca mai exista si altceva, dar va inselati: gratie lui Maurice el Medioni se aude si un pian clasic (in Viens, Viens) iar melodia numita Ashanti are la un moment dat portiuni de house. Toate astea, doar in 56 de minute! 

Manu Chao, Natacha Atlas, Tinariwen sau Asian Dub Foundation sunt doar cateva din influentele care se simt la greu in acest disc.  Care reprezinta un amalgam feeric intre instrumente antice de genul Duduk-ului din Armenia, oud-ului arab sau gumbri-ului african cu sample-uri si VST-uri editate din laptop. Melodiile din Radio Babel sunt antrenante si pline de groove-uri funky. Discul mai contine si un film de scurt metraj cu tema din We Are One care captureaza disperarea imigrantilor care isi risca viata pentru a trece din Mexic in S.U.A. Pe scurt, e un album care merita ascultat si rumegat pe indelete.

Recomandari: Pentru orice om care are impresia ca e deschis la minte atunci cand vine vorba de muzica!

Un comentariu:

  1. Wow, albumul asta e super...:) la-m ascultat azi pe radio campus...foarte fain...
    si trupa e fantastic :)))
    multumesc mult pentru idee

    RăspundețiȘtergere