16 iun. 2011

Subcarpati - Culese din Cartier

Asteptari: Conform comunicatului de presa “Culese din Cartier” este primul volum al unui sir de compilatii care scoate la suprafata folclorul romanesc, intr-o lumina moderna. Albumul gratuit care se poate descarca de aici a fost lansat de cei de la Subcarpati si cuprinde folclor, cules din casele si cartierele romanilor, pe care 15 producatori de din muzica romaneasca l-au conectat la ritmurile lumii actuale.

Rezultat: Habar n-am care-s cartierele de unde oamenii astia au cules aceste mostre, dar melomanii care au ocazia sa asculte aceasta compilatie vor avea parte de o auditie cat se poate de interesanta.
Avand in vedere ca lumea noastra emotionala e strabatuta de o sumedenie de turbulente, avem nevoie din cand in cand sa simtim efectul pozitiv al muzicii, iar aceasta reciclare atat de spectaculoasa a unor piese din folclor uitate intr-un sertar nemeritat de ascuns este cat se poate de binevenita. Compilatia Culese din Cartier te unge la suflet chiar si in cazul in care nu faci parte din categoria fanilor care aprecieaza muzica populara autohtona, fiindca maniera in care piesele astea combina traditionalul cu noul este una de remarcat.


Vorba aceea britanica cat se poate de inteleapta care spune ca „the best things in file are for free“ e cat se poate de potrivita pentru Culese din Cartier. De mare efect este melodia interpretata in original de Faramita Lambru si Maria Tanase care proclama „Foaie verde maracine/Draga neichii mama/Trei focuri arde pe lume“, dar si Ciuleandra Dub. Daca e sa trec la capitolul „the best“ alegerea e cat se poate de clara: Pe deal, in vai. O constructie sonora smechera, scratch-urile deosebit de inspirate ale timisoreanului Limun, beat-ul a la Asian Dub Foundation – toate astea fac din piesa cu pricina un must – listen de neratat, carevasazica o melodie care si-ar gasi onorabil locul pe orice compilatie „cu staif“ dedicata muzicii cu eticheta world. Centrul de greutate se muta pe niste sound-uri mai „groovy jazzy funky“ in „Am fost urata“ iar un alt moment de neocolit este acela in care Grigore Lese ne intampina cu „Maica, maiculita me'/De te-a lovit dor de mine/Ie drumutu' de-a lungu/, orasele de-a randu/Unde-o fi steagu-aplecat/Io acolo-i hi pticat/“. Chestiile sarmante nu s-au epuizat: de amintit ar mai fi piesa din repertoriul bihorencei Florica Ungur si Lautarul Electronic, un amalgam superb intre sound-ul traditional si ritmurile numite generic „actuale“. Finalul glorios cu Paparudele, samanul si artistii (din Surorile Osoianu) are parte de un joc de cuvinte pur si simplu delirant spre sfarsit. Ca un adevarat patriot local, singura obiectie visavis de aceasta compilatie este aceea ca ea nu cuprinde nimic din zona Banatului. Avand in vedere insa ca e primul volum, nu-mi ramane decat sa sper ca pe viitor artistii astia deosebit de talentati sa slefuiasca cu beat-uri electronice si niste Nicoleta Voica.

Recomandari: Fara contraindicatii, liber la toata lumea.

2 comentarii:

  1. Fiind vineri si avand nevoie de ceva fresh dupa supradoza de Van Buuren, numa' bine a picat acest album. Deja asteapta cuminte, in masina, sa-i dau play si... talpa :D
    Multumesc pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere