26 aug. 2011

Barbra Streisand - What Matters Most

Asteptari: Simpla insiruire a premiilor care au fost cucerite de-a lungul timpului de Barbra Streisand ar ocupa intreg spatiul acestei recenzii. Pe scurt, celebra solista a debutat in 1963 cu albumul The Barbra Streisand Album, iar What Matters Most este cel de-al 33-lea album din cariera.



Rezultat: In functie de preferinte, exista cateva nume de artisti pe lumea asta despre care cuvintele sunt pur si simplu de prisos. Ce s-ar mai putea scrie/spune despre Louis Armstrong, Frank Sinatra, Rolling Stones sau AC/DC? Cu siguranta, Barbra Streisand se incadreaza in aceasta categorie. Solista si actrita care a lasat mostenire hituri de genul „I am a woman in love/And I'd do anything to get you into my world and hold you within/It's a right, I defend, over and over again/ What do I do?“ a vandut peste 140 de milioane de discuri in lumea intreaga.
In plus e unica artista din istoria topului american care a ajuns pe locul unu in acest clasament in cinci decenii consecutive la rand. Dincolo de cifre, hai sa vedem cum e muzica. Previzibil, ceea ce se aude din acest disc este “marfa”. E o insiruire de piese melancolice care poarta amprenta de neconfundat “sung by Barbra“ si care au darul de a unge sufletul oricarui meloman. Varianta normala a albumului cuprinde zece noi, compuse de Alan Bergman si Marilyn Bergman, doi prieteni de suflet ai artistei. Pentru inceput, ascultatorul e „lovit“ cu o portiune de aproape un minut de acapella in care Barbra “da tonul”. "The Windmills of Your Mind" (piesa care a aparut in filmul The Thomas Crown Affair) demonstreaza fara drept de tagada ca solista care anul viitor implineste 70 de ani este cat se poate de „in forma“. Mai apoi, lucrurile devin cat se poate de interesante cu piese ca Nice n easy (cunoscuta si din repertoriul lui Frank Sinatra), That face (cantata si de Fred Astaire) sau So many stars. Varianta deluxe a acestui disc contine si un al doilea CD cu piese care au mai fost cantate de artista. Prea multe despre melodii n-are rost sa va spun. Ele au o magie aparte datorita interpretarii de exceptie a unei soliste care de atatea decenii e in top. In cazul in care va faceti probleme visavis de varsta destul e inaintata a solistei, temerile sunt cat se poate de nejustificate: vocea Barbrei Streisand este la fel de incantatoare ca pe vremuri. E cand pura cand subtila si are acelasi timbru distinct cu care ne-a obisnuit in trecut. Una peste alta, What Matters Most este un disc ce nu trebuie sa lipseasca din colectia niciunui colectionar serios de muzica. E hunder prozent muzica din suflet!

Recomandari: Doar pentru cei care inca mai cred ca muzica e o arta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu