6 aug. 2011

Compact Disco - //

Asteptari: Compact Disco e un cvartet format in Budapesta acum trei ani care a debutat cu albumul Stereoid in luna decembrie a anului 2009. Anul trecut maghiarii au fost declarati drept cea mai buna trupa noua de catre MTV. Cel de-al doilea album al baietilor cuprinde zece piese cantate in totalitate in limba engleza.


Rezultat: Desi cu siguranta n-am sa fiu original, trebuie sa subliniez ca indiscutabil unul din cele mai adorabile curente muzicale ale anilor 80 a fost synth – pop – ul. Felia aceea care din cand in cand reapare in trenduri, care e scoasa de la naftalina in nenumarate ocazii. Drept urmare, compozitiile celor de Compact Disco au toate sansele sa fie primite cu bratele si urechile deschise, fiindca stau la granita dintre melodicitatea acelor ani si sound-urile moderne.
Daca va numarati printre cei care au fost atinsi in vreun fel sau altul de microbul Depeche Mode si ati auzit vreodata de Bonanza Banzai, ati intrat complet in film. Pentru ceilalti, am pomenit de cea mai cunoscuta trupa synth – pop din Ungaria, un soi de Denis i Denis „unguresc“, sau daca vreti una din trupele „depesiste din fostul bloc comunist“. E cat se poate de adevarat ca pe felia synth – pop – ului cu puternice radacini in anii 80 exista in ultimii ani o concurenta acerba. Cu toate acestea, cei de la Compact Disco au reusit sa isi creeze un statut aparte, datorat in special lejeritatii cu care combina elementele vechi si noi. Discul asta un curcubeu sonor ce inglobeaza stiluri mirifice si insenineaza sufletul. Punct.

Nu e o pura intamplare faptul ca primul single a fost ales Feel the rain. Urechea este intampinata de un hit instantaneu, piesa oferind motiv cat se poate de serios pentru ascultarea acestui disc cat se poate de apetisant. Primele secunde ale piesei iti dau impresia unui single semnat Hurts iar piesa creste cu fiecare secunda a ei, ajutata atat de vocea superba a solistului cat si de aranjamentele deosebit de inspirate. Iar atunci cand pe parcursul ultimului minutel ies la iveala si niste sound-uri specifice dubstep-ului, tabloul e complet. Always on my mind, piesa care deschide acest disc are si ea proprietati terapeutice fiind un exercitiu de bun gust. Aproape fiecare piesa iti creeaza deja – vu – uri, ca de exemplu Beautiful Day care incepe in tonalitatea celebrei The man with the red face a lui Laurent Garnier sau Going to forget care merge pe linia aranjamentului Cant get out of my head- ului de Kylie Minogue. Din fericire, aceste deja – vu – uri sunt atent dozate cu elemente noi, astfel incat dau impresia ca totul curge natural iar aceste mici flash-uri au rolul de a face compozitiile si mai interesante. Paleta eventualelor asemanari este mult mai bogata, in Im gonna get you oh-oh-urile de la refren trimitand catre hitul Dont lose my time al celor de la Heartbreak. Eventuale conexiuni se mai pot face cu New Order, Erasure iar lista poate continua. A part of you este o copie la indigo a sound-ului Depeche Mode, nu foarte reusita dealtfel. Cei care se afla in cautarea unor hituri instantanee nu vor avea parte de prea mare miscare pe aici, dar daca faceti parte din tabara depesistilor, cu siguranta discul asta va curge cat se poate de natural si binisor.

Recomandari: Pentru amatorii de synth – pop si cei care au ascultat vreodata Camouflage sau alte nume din aceasta tabara....

Un comentariu: