25 aug. 2011

Secret Archives of the Vatican - Barbary Lion

Asteptari: Vince Millett, Louis Counter, Peter Sharpe (the Talking Dog) şi Ginger Shinobi (the Ginger Ninja) sunt membrii acestui proiect britanic care-si descriu muzica drept Transglobal Breakbeat Dub Science. Dupa albumele Reformation (1998), Babylon Halt (2008) si Remembering Machine (2009) oamenii au revenit cu Barbary Lion.


Rezultat: In cazul in care va puneti cat se poate de decenta intrebare „ce stil o mai fi si asta“, raspunsul cel mai la indemana ar fi ca oamenii astia reusesc sa construiasca un ghiveci stilistic multicolor ce include breakbeat, dub, dubstep, triphop, drum and bass peste care sunt aruncate din cand in cand influente indiene, arabe sau turcesti. Un soi de world – music pentru cei care sunt amatori de beat-uri moderne, mai pe scurt.
Spre deosebire de alte „nebunii“ din aceasta zona, discul asta e unul cat se poate de coerent si bine gandit, astfel incat elimina posibilitatea ca cineva sa se plictiseasca pe parcursul celor zece piese.


Fiindca prima impresie conteaza intotdeauna, piesele de inceput ale discurilor au adeseori un rol hotarator in alegerea auditiei unui disc. “Veiled Beauty, Dark Magic” trece cat se poate de bine acest test. Dupa un inceput cat se poate de misterios, ascultatorul este bombardat cu un groove cat se poate de funky, dar mai ales de un bass care va face deliciul acelora care au subwoofere p-acasa. Din peisaj nu lipsesc mirificele influente arabesti combinate cu percutia tabla, chestiuni care in mare masura se repeta si in “West of Eden”, doar ca de aceasta data constructia sonora are un pregnant iz de Prodigy (pe la-nceputuri) sau chiar Suie Paparude. Printre momentele deosebit de interesante ale acestui material se numara Mesopotamian Homesick Blues, Hunter’s Moon sau Ravens Will Feed You, aceasta din urma incheind in mare stil acest disc. N-as putea spune ca albumul acesta are vreo hiba, iar cei care sunt degustatori de ritmuri a la Transglobal Underground, Natacha Atlas sau Talvin Singh vor fi cu siguranta multumiti de sound-urile acestea. Un amanunt absolut deloc de neglijat ar mai fi ca albumul poate fi descarcat de la adresa http://secretarchivesofthevatican.bandcamp.com/album/barbary-lion

Recomandari: Pentru cei aflati in cautare de muzici “mai altfel”.

2 comentarii: