1 aug. 2011

Submotion Orchestra - Finest hour

Asteptari: Ce se intampla atunci cand sapte muzicieni britanici amesteca un sunet delicat de nu – jazz cu beat-uri dub si dubstep? Ia nastere of course, Submotion Orchestra, care arunca pe piata albumul de debut Finest Hour....


Rezultat: Pare a fi o regula: atunci cand muzicieni din zone stilistice diferite isi dau intalnire intr-un studio de inregistrari rezultatul e always benefic pentru urechile bine spalate! Gasca britanica de fata este alcatuita din producatorul si DJ-ul Ruckspin, tobarul Tommy Evans (component al trupei Gentleman’s Dub Club), trompetistul de jazz experimental Simon Beddoe, claparul Taz Modi, percutionistul Danny Templeman (care mai colaboreaza printre altii si cu Macy Gray), basistul  Chris ‘Fatty’ Hargreaves si cireasa de pe tort solista Ruby Wood.
Per ansamblu ceea ce se aude aici poate fi lejer inclus in asa – numitul downtempo, piesele fiind injectate cu tonuri de soul si jazz, peste care din cand in cand sunt inserate beat-uri cat se poate de trendy. E un amestec intre vocal-uri soul, clape din zona jazz, percutii dubstep si multe cele, un mix intre Cinematic Orchestra si Massive Attack.

Unul din lucrurile care fac ca acest album sa se remarce din tonele de discuri downtempo scoase in ultima vreme pe piata este faptul ca pe parcursul celor zece piese de debut ascultatorul nu e tinut strict in ritmuri „slow”, succesiunea de momente linistite cu exploziile de ritm fiind extrem de reusita, chiar din prima piesa Angel Eyes, care in jumatatea ei secunda abunda in ruperi de beat-uri. Daca e sa asculti numai piesa care da titlul acestui album se prea poate sa ramai cu impresia ca oamenii astia canta un soi de jazz made in San Francisco, avand in vedere ca trompeta suna intr-un mod tipic acestui sound. Din pacate, albumul nu contine excelentul remix al acestei piese realizat de Planas, dar are din belsug alte lucruri cat se poate de dulci. Cum ar fi de exemplu single-ul All yours sau chiar uptempo-ul din Always, care este cat se poate de groovy. Cele sapte minute ale piesei Black Chat sunt si ele cat se poate de eficiente, iar pe parcursul melodiei Secrets, urechea e tratata cu niste ritmuri broken drum and bass pur si simplu mirifice. Submotion Orchestra e o auditie cat se poate de benefica si aduce la aceeasi masa diverse stiluri care ar putea fi considerate incompatibile de multi conservatori in ale muzicii...

Recomandari: Pentru amatorii de Jazzanova si cei deschisi la minte, care banuiesc ca jazz-ul se poate combina si cu ritmuri moderne.

Un comentariu: