26 aug. 2011

Ursula 1000 - Mondo Beyondo

Asteptari: Ursula 1000 este numele de scena al americanului Alex Gamino, un DJ care se scalda in apele unor curente variate din tagma lounge, breakbeat, glam sau cha cha. Primul album sub acest pseudonim a aparut in 1999, iar Mondo Beyondo este cel de-al 8-lea album al artistului, care vine la doi ani dupa Mystics.


Rezultat: Sa va spun un secret: atunci cand dai peste un album care ii are la lista de colaboratori pe solistul trupei B52s, se cheama ca ai tras lozul cel mare. Poate fi ceva mai misto decat sa asculti un album care te face sa-ti misti fundul? Stati linistiti, nu e vorba de acel „tzz tzz“ care emana din belsug din muzica minimal – techno si nici acel „whoa whoa“ care razbate din dubstep. E pur si simplu funky dance music, niste ritmuri pentru oameni care au ceva cultura muzicala in cap.
Au trecut trei ani s-un pic de cand americanul acesta a mixat pentru prima oara in tara noastra. Actiunea se intampla in clubul The Note din Timisoara iar cei care au fost martorii acestui party (printre ei numarandu-se si subsemnatul) au avut ocazia sa bifeze unul din cele mai interesante seturi de DJ. Nea Ursula 1000 a facut o adevarata lectie de cultura muzicala amestecand bunataturi de genul New Order, Blur, Daft Punk, Calvin Harris, Jimi Hendrix sau Marvin Gaye. Cei prezenti nu s-au suparat, ba chiar au creat o atmosfera cum mai rar ti-e dat sa vezi pe ringurile de dans din tarisoara noastra. Pe scurt ceea ce razbate din boxe atunci cand asculti acest material ar putea fi caracterizat drept „muzica menita sa-ti creeze buna dispozitie”. E un party – record suta-n mie, un material care geme de melodii extrase parca din coloanele sonore ale filmelor cu James Bond.  Ajunge sa arunci o privire pe titlurile pieselor - “Disko-Tech,” “Tropicadelica,” “Baby Laser Love,” sau “Red Hot Mama.”  - ca sa sesizezi faptul ca albumul asta nu e de ascultat atunci cand esti intr-o stare meditativa. Chiar daca uneori artificiile care stau la baza pieselor sunt prea cheesy ca sa fie adevarate si impresia generala este ca unele piese sunt facute parca la misto, discul asta e unul care te binedispune instantaneu.


Aminteam de Fred Schneider, liderul celor de la B52s, care cu al lui „Hey you/ Come on clap your hands“ face o treaba cat se poate de buna. “Disko-Tech” cu al ei ritm sintetic este la fel de dragalasa iar Repetez le Repertoire are parte de o tipa frantuzoiaca - Isabelle Antena - ce repeta robotic ceva de genul Oh la La sau Savoir Fair. Din punct de vedere al structurii Mondo Beyondo e un disc perfect, in care nu exista momente proaste, fiecare piesa avand un rol bine determinat in ecuatia finala a materialului. “Tropicadelica,” e construita in jurul unui beat de bossanova in care vocea siropoasa a Nataliei Clavier pica la tanc, iar Baby Lazer Love are un aer electro de 80s inspirat parca din creatia lui Thomas Dolby. Alte momente cat se poate de misto sunt ciudata “(You Can't Control) The Spectrum Soul”, “The Fly” sau “Graveyard Stomp.”, aceasta din urma fiind un dance – punk cat se poate de bine realizat. Dupa auditia acestui disc poti ramane cu impresia ca tocmai ai ascultat o colaborare intre FatBoySlim si Dee Lite, care s-au intalnitr pentru a realiza un disc concentrat pe influente din anii 60. E mega – groovy si funky, e mega – misto. Categopric nu e un disc pe care sa-l asculti intre cei patru pereti ai camerei ci mai degraba unul de devorat intr-o seara crancena alaturi de prieteni si provizii seriose de alcool.

Recomandari: Pentru cei care vor sa intre in filmul unui disc mega – funky si groovy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu