7 sept. 2011

B.U.G. Mafia - Inapoi in viitor

Asteptari: Pentru cei care n-au avut defel contact cu muzica autohtona in ultima vreme, e bine de stiut ca B.U.G. Mafia e o trupa romaneasca de hip – hop care a debutat cu albumul omonim in 1995, dar a cunoscut faima un an mai tarziu gratie albumului Inc-o zi, inc-o poveste. . Noul lor disc, Inapoi in viitor vine la opt ani de la precedentul Baietii buni si poate fi descarcat gratuit de pe site-ul oficial al formatiei, www.bugmafiaoficial.ro.

Rezultat: Desi n-au „gemut“ de originalitate never ever, cei de la B.U.G. Mafia si-au castigat un binemeritat loc in istoria rap-ului romanesc. Si-au inceput cariera intr-o vreme cand la moda erau casetele, iar primul meu contact cu ei a avut loc tocmai prin intermediul acestui mijloc de redare ce poate fi considerat sic in zilele noastre. Ca redactor muzical la Radio Vest Timisoara, subsemnatul a dat peste o caseta inregistrata cu o singura melodie, trimisa de casa de discuri Cat Music la radiourile comerciale din patrie. Era in 1996, cand Pantelimonu Petrece facea furori prin clasamente.
A urmat o epoca in care rap – ul romanesc era pe toate gardurile, iar acum baietii s-au intors in viitor. Dar oare ce noutati muzicale poate aduce B.U.G. Mafia dupa opt ani de pauza de la ultimul lor album? Raspunsul cel mai adecvat e „Nimic nou sub Soare“. Aceleasi mesaje, aceleasi negative si previzibil acelasi succes in randul fanilor. 

Fiindca orice album serios incepe cu un intro asijderea, aici lucrurile pornesc cu Ziua Independentei, o introducere in care un anume Magic Touch ne spune „Ma adresez dumneavoastra in aceasta zi in calitate de cunoscator al fenomenului si pot sa spun ca, dincolo de cuvinte vulgare care deranjeaza doar pe cei ce nu vad in departare, e adevarul despre tot si doare“. Ramanand la interludii, mai avem parte de sinistra Robolov, dar si de Intalnire de gradul patru, Masina timpului sau Care au ramas. Si chiar si de „Radio Viitoru“, in care dupa nelipsitul doi – zece o voce care se vrea a fi percutanta de anunta ca baietii sunt „proaspat intorsi din orasul vechi sa va sparga la urechi”.

Trecand la track-urile serioase, surprinzator mi s-a parut refrenul piesei „Bag P..a in lume si v-o fac cadou“ care imprumuta din opera lui Vali Sterian. In care baietii ataca – verbal, of course - geamurile guvernantilor si ne proiecteaza in subconstient o imagine infioratoare. Pe bune, va imaginati cam cum ar fi sa vezi defiland in plina strada, in pielea goala, guvernanti care poarta peste organe declaratiile lor de venit? Cel mai ciudat moment e insa colaborarea cu Lucian Colareza care a dat nastere piesei Cand trandafirii mor. Dincolo de titlul telenovelistic, piesa asta are un damf situat undeva intre flamenco si manele. Dealtfel, pe cine intereseaza categorisirile? Ideea e daca e un experiemnt reusit sau nu. Iar raspunsul este nu. Din fericire experiementul asta e unic, totusi.  Tema patriotica e depanata in „Celebrii anonimi“ (Niste hacker-i si vreo cativa de la anti-terorism/Intr-o zi au hotarat sa uite de patriotism/Inainte sa dispara, metodic, dupa o lista/Si-au distrus orice urma din sistem, nu mai exista“), iar „pasaricile“ de toate felurile sunt disecate in fel si chip in mai multe piese, printre care se remarca Olimpiada sau O la la, aceasta din urma beneficiind de apoteoticul refren „sunt uda ploaie, baiatul ma indoaie“. Prestatia lui Bodo de la Proconsul in melodia „Cat poti tu de tare“ ar fi fost mult mai interesanta daca nu s-ar fi limitat doar la refren, iar senzatia pe care ti-o dau textele este aceea ca slagarele curg garla. Fiindca Supernatural decreteaza chiar asa: Slagaru’ asta nu e pentru oricine casca gura/Da, stiu, suna restrictiv, dar e special, e exclusiv/Nu la TV, nu la radio, nu, nu, nu asa/Asta este pentru fanii B.U.G. Mafia…Inţelegi?/E un exercitiu alternativ, E… E… Cum sa zic? E… E la superlativ“. In rest mai avem „Adu fetele-ncoa’, desfa sampania/Da drumu’ la putere sa se-auda muzica“ (5000 de zile) si chiar si o declaratie de dragoste visavis de Inna de genul „Poate-o f*t pe Inna/,Nu ca-mi place-n mod special, da’ cre’ c-ajunge-n China“(Inainte sa plec).  Desi prestatia Loredanei Groza in „Fara cuvinte” e cat se poate de jalnica, piesa e sustinuta de un videoclip foarte smecher, fiind o alegere cat se poate de potrivita pentru a promova discul.

Una peste alta, Inapoi in viitor e un album la fel de bun ca celalalte, sau la fel de prost ca alea. In esenta e acel oldschool – rap romanesc care “da” mai bine la concerte decat daca il asculti acasa. Personal duc lipsa unor negative mai moderne, dar mesajul e la fel de clar. Totul e asa cum te-ai astepta de la B.U.G. Mafia….

Recomandari: Pentru cei care au ascultat la subwooferul din masina proprie macar un album anterior al baietilor.

2 comentarii:

  1. din pacate nu mai am acum rabdarea sa ascult cap-coadă un album Mafia, dar vroiam sa ti spun ca imi aduc si eu aminte de caseta aia promo cu Pantelimonu Petrece de acu 15 ani....am zâmbit :).

    RăspundețiȘtergere
  2. incordatii astia de dupa blocuri cu creieri de gandaci nu or sa faca muzica-n veci.

    RăspundețiȘtergere