11 oct. 2011

Dubioza Kolektiv - Wild Wild East

Oricat de dubios ar parea, Dubioza Kolektiv „o arde“ intr-un soi de reggae, dub, hip – hop, ska, hardcore si muzica balcanica. Am constatat acest lucru „live, pe viu” vorba cuiva atunci cand au sustinut un concert in Timisoara, pe scena festivalului IRAF, unde – dupa cum era de asteptat – au repurtat un succes deosebit cu una din piesele care i-a facut cunoscuti pe meleagurile noastre si care poarta titlul de Marijuana. Fie ca ii categorisesti niste Rage Against the Machine mai balcanici sau niste Zdobi si Zdubi mai electronici, oamenii astia au o energie debordanta in concerte, iar acest lucru se simte cu urechea libera si in cel de-al 5-lea album discografic al lor care se numeste Wild wild East.
Daca in trecut, Dubioza Kolektiv a colaborat cu nume ca Mush Khan din Fun-Da- Mental, Gino Banana din Kultur Shock si Saša Lošić Loša, solistul legendarei trupe Plavi Orkestar, de aceasta data albumul nu cuprinde nici un featuring, dar acest fapt nu ii stirbeste cu nimic din valoare.
Fara indoiala, cea mai cu lipici piesa de aici este trackul numarul zece care poarta nevinovatul nume de Balkan Funk. Si care este centrata in jurul unei zicale care spune asa: „Čekir aut nau, fank so bradr/Rajt abaut nau, fank so bradr“. Fara indoiala, e cea mai hilara prelucrare ever a piesei lui FatBoy Slim cu Check it out now/The Funk Soul Brother, si un alt lucru interesant este ca piesa asta a mai aparut odata pe precedentul album al formatiei. Aici, melodioara cat se poate de simpatica are parte si de cateva cuvinte in limba engleza, printre care absolut nesurprinzator se desluseste si ceva de genu  „Only ganja smoke really sticks to my lungs“. Cei doi solisti ai trupei fac o treaba cat se poate de buna pe parcursul celor 11 piese iar aerul pe care il emana compozitiile lor este cat se poate de pozitiv, chiar si in piesa numita Celebrate the Riot unde oamenii declara negru pe alb “We celebrate the riot, but there is no return, they’re playing with the fire, gonna get burned”. Euro Song este dedicata intrarii Bosniei Herzegovina in Uniunea Europeana, iar Making Money are un iz de hardcore  combinat cu hip – hop din care aflam ca „we make the cash keep coming“. Pe alocuri amestecul asta de balcanica cu reggae si ska suna de parca ar fi un soi de Madness mai din Europa de Est. “Move Ya” aduce in discutie o doza serioasa de punk iar “Whistleblower” reuseste sa fie cat se poate de adorabila inca de la prima ascultare. Desigur, multe din textele bosniecilor sunt incarcate de mesaje politice, cum ar fi U.S.A. dar dincolo de toate, ghiveciul lor este cat se poate de interesant fiindca nu e alcatuit doar din cateva ingrediente, piesele abordand o paleta stilistica mai mult decat impresionanta. Dubioza Kolektiv sunt considerati purtatorii de cuvant neoficiali ai Bosniei Herzegovinei in regiune si incepand din anul 2003 – de la infiintare – au stiut sa propage un mesaj coerent, zgomotos si plin de revolta. Noul lor album ii mentine in aceleasi coordonate, iar discul asta merita pe deplin trei stele jumatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu