9 nov. 2011

Anoushka Shankar - Traveller

Dincolo de toate prejudecatile care se manifesta din plin pe meleagurile noastre fata de muzica numita generic “gypsy“, aceasta are cateva coordonate extrem de interesante, iar albumul de fata demonstreaza cu varf si indesat aceasta afirmatie. Am sa fiu extrem de previzibil si am sa-mi incep aceasta mica recenzie cu o chestiune cat se poate de la ordinea zilei: Anouska este fiica celebrului Ravi Shankar, una din cele mai proeminente figuri ale muzicii indiene moderne. In plus canta la acel instrument care a fost popularizat in vest de catre The Beatles si mai apoi The Rolling Stones, care poarta numele de sitar. Probabil ca n-are absolut nici o relevanta, dar in virtutea relatiilor de familie Anouska este sora vitrega a nu mai putin celebrei Norah Jones.
Daca sunteti fani ai muzicii indiene  mexista o mare probabilitate sa stiti ca Anoushka a oferit adesea niste reprezentatii memorabile alaturi de tatal ei dar si pe cont propriu, una din melodiile ei anterioare fiind realizate alaturi de Sting. De aceasta data, excursia sonora propusa de Anouska urmareste migratia tiganilor din Rajashtan pana-n Spania, practic intreg albumul fiind un soi de combinatie intre muzica indiana si flamenco – ul spaniol. Nu lipsesc defel sound-urile exotice si emotiile intense, una din cele mai frumoase piese ale acestui disc fiind instrumentala Boy meets girl. Dupa cum nu exista nicio padure fara uscaturi, nici aici nu e o armonie perfecta: printre cele 12 melodii care alcatuiesc aceasta excursie am identificat si una care n-ar fi meritat sa prinda “loc”, si aceasta e tocmai Inside Me, piesa de debut a discului. Din fericire, e o exceptie, caci materialul asta are o sumedenie de perle nestemate. Cum ar fi Kanya, o melodie dominata de vocea plina de har a solistei Sandra Carrasco sau maiestuoasa Ishq.  Un alt moment care merita reverente maiestuoase este Casi Uno in care alaturi de chitara avem parte si de kanjira & ghatam (instrumente indiene) si de o voce absolut memorabila, Concha Buika. Evident din combinatie nu lipseste nici tabla (in piesa Bhairavi) iar pianul din Buleria con Ricardo da un iz cat se poate de misto piesei cu pricina. Pe scurt, daca nu ai niciun fior dupa ce asculti cele 12 piese, ar trebui sa iti faci o programare urgenta la medicul de familie. E un disc targetat pentru urechile destupate si nealterate fonic de junk-ul prezent din plin in mass – media. E magic, misterios si iti provoaca emotii. E de ascultat, pe repeat.

3 comentarii:

  1. Salutare, Zoli, mi-a placut asemanarea cu Norah Jones. Eu zic ca cine ignora aceasta muzica, nu are decat de pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare Teo, asemanarea nu e intamplatoare, mama lui Norah Jones chiar a fost combinata cu Ravi:)

    RăspundețiȘtergere