8 nov. 2011

Directia 5 - Beautiful Jazz Duets

Regii baladelor romanesti canta jazz? Huh, o surpriza mai mare ca asta ar fi ca luna viitoare Banica sa scoata un album dubstep. Combinatia de pop cu jazz propusa de baietii astia e curioasa. Daca nu de altceva, macar din prisma faptului ca targetul de public caruia I se adreseaza cu precadere Directia 5 nu gusta din principiu stilul numit jazz. Iar cei care sunt familiarizati cu jazz-ul nu se vor obosi niciodata sa aplece urechea la baladele siropoase si pline de melodramatism ale baietilor lui Marian Ionescu. Care au pornit misto de tot pe vremea Seductiei sau a Pantofilor de Lac, dar s-au adaptat „din mers“ la trendurile de pe piata si au ajuns sa ocupe un onorant loc de „the king of romanian ballads“ care le asigura niste banuti meseriasi in conturile personale.  
In tarile civilizate e trendy ca diversi muzicieni sa schimbe stilurile. Fie pentru un album, fie pentru un single, nevermind. La fel de adevarat este insa si faptul ca publicul de acolo are o cultura muzicala sanatoasa. Dincolo de titlul sau putintel provocator, albumul asta nu e defel revolutionar. Fiindca nu e mai deloc jazz, chiar daca pe ici pe colo, urechile avizate pot da peste niste orchestratii tipice acestui stil. Dar maniera de interpretare a baietilor e radical opusa, iar invitatele speciale n-au nimic de-a face cu stilul care e introdus ca un carlig in titulatura albumului. Ati ghicit, nici urma de Maria Raducanu sau Luiza Zan. Ci doar o pleiada de artiste pop, de calibru, dar fara legatura cu jazz-ul. OK, discul asta ar putea fi numit lejer Beautiful Duets, dar atunci ar fi foarte apropiat de un alt album scos de baieti sub titlul de Duete, pe care au cantat cu Monica Anghel si Andra, doua dintre soliste care-si fac aparitia si aici. Evident cu alte “bucati”, Andra chiar cu aceeasi piesa de doua ori, una in varianta pop si cealalta in varianta light – pop.

Din pacate, orchestratiile simplificate adoptate pentru acest album au un pregnant iz de „back in time“, singura exceptie de la regula fiind „Atunci cand ei doi se iubesc“ (cu Monica Anghel) care debuteaza ca un soi de melodie inclusa pe vreo compilatie trendy de muzica lounge. Pa parcurs insa si melodia asta geme de aceleasi rezolvari instrumentale care se regasesc en – gros in toate cele 12 piese (sau 11 , daca e sa consideram ca o piesa e in doua variante) a albumului. Pe scurt, Beautiful Jazz Duets nu aduce nimic nou sub Soare si e doar pentru acei care si pana acum au savurat raurile de dragoste care se revarsa din textele baietilor. Pentru noi ceilalti, exista mii de trupe mai interesante chiar si in tarisoara noastra. Unicul motiv pentru care acest album primeste totusi o stea in sistemul de rating al acestui blog este acela fiindca are parte de voci minunate. Se-ntelege, cele ale invitatelor….

2 comentarii:

  1. Huh, m-am speriat ca chiar o sa ascult Directia 5, m-am linistit repede, multumesc ;) La Eurovision cu ei! :D
    C.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca te-ai linistit repede:). Dupa cum spuneam si undeva in trecut, blogul acesta si-a propus sa analizeze nu doar chestiile faine, de aceea am facut si o stea:)

    RăspundețiȘtergere