28 mar. 2012

Madonna - MDNA

Recenzie MDNA
Breaking news, The Times They Are a-Changin', cum ar spune nenea Bob Dylan. Sau daca e sa ramanem in acelasi registru si sa il citam pe Rosario Internullo, „usor, usor lumea s-a schimbat/generatiile s-au schimbat, Eu m-am schimbat / Dar populatia de noapte / Ea nu se schimba niciodata“. Si nici Madonna, care la cei 53 de ani ai sai, vrea sa fie trendy cu orice pret. Dupa ce acum patru ani pentru Hard Candy a colaborat cu Justin Timberlake si Timbaland, de aceasta data Regina Pop – ului a apelat la un nou „lot“ de producatori din categoria hot pentru a-si colora MDNA-ul. Din impresionanta lista fac parte William Orbit (pe care ar trebui sa-l stiti din Ray of lights, de exemplu!), Martin Solveig sau Benny Benassi.  Intrebarea legitima care e pe buzele tuturor este daca Madonna Louise Ciccone, cu cele peste 300 de milioane de discuri vandute in intreaga lume, mai are vreun cuvant de spus in industria muzicii pop actuale. Categoric, raspunsul este da. Nu de alta, dar artista a semnat un nou „deal“ cu giganticii de la Live Nation, de vreo 120 de milioane de dolari, ce include discuri si concerte pe viitor.
E utopic sa crezi ca Madonna a abandonat drumurile batatorite. E muzica pentru mase, deci riscurile sau „derapajele“ de la chestiuni previzibile sunt reduse la minim. Piesele curg cat se poate de previzibil, e un produs croit special pe necesitatile de consum ale fanilor muzicii pop moderne. E corect si „atinge“ exact acolo unde trebuie. 

Daca exista cineva in lumea asta care ar face greseala sa asculte numai track-ul cu numarul doi din aceasta colectie de cantece care reprezinta cel de-al 12-lea album al solistei, ar putea ramane cu o impresie falsa. La prima strigare, melodia asta amesteca  electro-ul de top cu niste sound-uri de dubstep. Chiar daca mana producatorului William Orbit face minuni aici, parca totusi lipseste Skrillex din peisaj. Cu toate acestea, rezultatul e unul destul de agreabil, melodia in cauza fiind dealtfel unul din cele mai izbutite track-uri de pe aici si asta nu doar datorita textului ei. In rest, discul asta colcaie de electro. Acel electro pe care il regasesti la tot pasul in clasamente. Give Me All Your Luvin' e o piesa inventata special pentru concertele de mare anvergura cu care ne-a obisnuit artista, iar "Some girls are not like me / I don't want to be like some girls" are un aparent iz de nordic – disco, nu intamplator dealtfel fiindca la capitolul compozitori il are pe lista pe Klas Åhlund, cel care si-a pus amprenta pe nenumarate hituri Eagle Eye Cherry sau Robyn. La capitolul „asa si asa“ se incadreaza si balada ‘Falling Free’, dar parti consistente din acest disc se pot lejer incadra in capitolul muzica pop banala, socant de plata, care se adreseaza acelora care se regasesc in titulatura unei piese incluse pe MDNA care se numeste "I'm Addicted". Daca ai urechi care nu vibreaza la aranjamente muzicale previzibile, discul asta e varza. Si totusi, fata de ceea ce se scoate azi in mainstream, MDNA e cat se poate de decent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu