3 dec. 2012

Sorin Romanescu si Alex Man - Undercover

Sorin Romanescu si Alex Man - Undercover
Se stie, in materie de jazz, aparitiile discografice made in Romania sunt o “rara avis”. Daca mai adaug si faptul ca piesele incluse pe materialul discografic realizat de Sorin Romanescu si Alexandru Man au fost inregistrate live, cred ca e cat se poate de clar pentru toata lumea care poseda niscaiva IQ ca Undercover merita sa-si gaseasca locul in colectia oricarui degustator serios de jazz. Albumul de fata cuprinde noua standarde impecabil executate si a fost inregistrat in Cover Club din Fagaras in 4 martie 2011. Initial, “povestea” asta nu era prevazuta sa capete o aparitie discografica, dar dupa ce inginerul de sunet al respectivului concert le-a predat celor doi muzicieni masterul, s-a nascut si ideea. Care s-a dovedit a fi cat se poate de benefica, caci ceea ce a iesit e exact “asa cum au vrut artistii“.
Desemnat „Muzicianul anului 2008 în Jazzul Romanesc“ Sorin Romanescu si-a incantat publicul acum trei ani cu un proiect solo de improvizatie pe cinci chitare cu timbre diferite, sub titulatura "Povesti si chitarisiri". De asemenea, muzicianul roman este posesorul unor chitare deosebite realizate de renumitul lutier italian Domenico Moffa special pentru el. Alex Man – cunoscut timisorenilor si datorita participarii sale in Bega Blues Band - este chitarist de jazz cu o bogata activitate in tara si in strainatate, care a debutat in rock, dar s-a orientat rapid spre jazz.

Seria de bunataturi debuteaza cu o sesiune de peste opt minute ale piesei All Blues de Miles Davis, in care muzicienii se completeaza la fix iar rezultatul final este ca un kurtos kalacs servit la momentul oportun. Sonoritatile se pastreaza in aceeasi liga cu All the Things You Are, iar cele aproape noua minutele ale piesei Estate reusesc sa provoace un adevarat festin melomanilor, compozitia facauta celebra de Joao Gilberto fiind una de mare efect. Un alt moment in care accentul revine pe Miles Davis este "On Green Dolphin Street", o compozitie din 1947 care a devenit cunoscuta 11 ani mai tarziu dupa ce a fost cantat de celebrul american. Fara indoiala, printre punctele de atractie ale acestui disc se numara si Sunny, una din cele mai mult – folosite cover-uri din intreaga lume, care incheie in mare forta (cu aplauzele de rigoare) acest material discografic. Cei doi muzicieni care si-au pus “numele la bataie” pentru aceasta aparitie au facut o treaba cat se poate de buna, excursia lor fiind una care te calazuieste in masina timpului. Exista aici niste pattern-uri cat se poate de bine stiute, dar maniera de interpretare a celor doi muzicieni nu este deloc plictisitoare. Interplay-ul dintre cei doi este exact asa cum trebuie, iar asta face ca auditia asta sa posede o serioasa doza de sarm.  Undercover pica la fix in serile mohorate de decembrie in care vrei sa evadezi nitel din nebunia colindelor de sezon si poate fi ascultat la volum maricel in compania unui vin nobil. Fie vorba intre noi, eu as fi ales o cu totul alta ilustratie pentru acest disc, dar asta e o alta mancare de peste. Discul aparut sub umbrela A & A Records se poate cumpara de aici.

Un comentariu: