11 iun. 2013

Femi Kuti - No place for my dream

Femi Kuti - No place for my dream
Ce poate ieşi atunci când amesteci felii de funk, bucăţele atent selecţionate de jazz şi porţii consistente de muzică tradiţională africană? No place for my dream, noul material discografic semnat Feli Kuti. Deşi e clar pentru toată lumea că Feli Kuti nu va reuşi niciodată să ajungă la celebritatea de care a beneficiat pe bună dreptate tatăl său, noul album al nigerianului este o excursie cât se poate de interesantă în ceea ce numim noi „afrobeat“. Fostul membru al celebrului grup Egypt 80 e binecunoscut pentru critica socială, deci n-ar trebui să mire pe nimeni dacă printre piesele acestui disc se regăsesc texte anti – corupţie şi care grăiesc despre inegalitatea socială a vremurilor noastre.                                                                                                   

Pe plan muzical însă, muzicianul – ajutat şi de trupa sa de acompaniament Positive Force – vine cu rezolvări interesante, cele zece piese cu text fiind completate aici şi de o melodie instrumentală (This is onlz the beggining). Cu titluri ca Politics na Big Business sau No work, no job, no money (în care muzicianul face o demonstraţie cât se poate de reuşită a talentului său vocal) sau Action Time e clar pentru toată lumea încotro se îndreaptă mesajul albumului. Printre melodiile care reuşesc să te prindă încă de la primele acorduri se numără “Na So We See Am” (una din cele mai  antrenante piese), „One man show“ (care aduce aminte de sound-ul Egypt 80) sau single-ul „The world is changing“. Dincolo de toate, artistul care a împlinit 50 de ani anul trecut demonstrează încă o dată că sound-ul made in Africa e unul natural, fără conservanţi, E-uri sau alte prostioare.








                                                                                                            

Un comentariu:

  1. Vezi că ai greșit de două ori numele artistului în introducerea prezentării pe care o faci, apoi, dacă te folosești de tastatura in limba română, pentru a avea acces mai ușor la scrierea cu diacritice, atenție la inversarea literelor Y și Z, iar in ultimul rând *beggining vs. beginning*. Vezi: Feli în loc de Femi, respectiv This is onlz the beggining, în loc de This Is Only the Beginning. Toate bune!

    Huntelaar.

    RăspundețiȘtergere