1 sept. 2017

Adi Barar Band - Hold on!

                                           


În cazul în care cuvântul „blues“ îţi zice ceva, nu ar trebui să ratezi materialul discografic „Hold on!“, primul disc apărut sub umbrela Adi Bărar Band, din mai multe motive. Primul ar fi acela că „echipa“ este condusă de liderul trupei Cargo, Adi Bărar. E un indiciu că albumul merită audiţii succesive. Nu numai pentru cei cărora le curge blues-ul prin vene, ci şi pentru „curioşi“, fiindcă feeling-ul creat de Adi Bărar “Barezze”, la chitară și voce, Kombell Cramba la bas și Cristi Rațiu „Acidutu” la tobe este cât se poate de inspirat. 

Hold on! este un disc demn de aplaudat pentru orice meloman cu urechile desfundate, căci oricine simte de la distanţă faptul că track-urile au fost înregistrate cu suflet. Desigur, toate cele 11 piese fac parte din „marea carte a blues“-ului şi au fost cântate de-a lungul timpului de nenumăraţi muzicieni de pe această planetă, dar atmosfera emanată de blues-ul made in Timişoara este una de neratat. 

Discul porneşte la drum cu celebra piesă compusă de Muddy Waters, I’m Your Hoochie Coochie Man  în care eşti vrăjit din start de vocea sensibilă a lui Adi Bărar dar şi de un instrument foarte “cool“ care a fost inventat in 1934 dar care a intrat cu adevărat în atenţia tuturor graţie folosirii lui de către Deep Purple, Uriah Heep, Steppenwolf, Atomic Rooster, Grand Funk Railroad, Santana, Procol Harum, Yes sau Emerson, Lake & Palmer. Desigur, e vorba de orga Hammond, care face legea în gospel, soul, blues, rock, country sau jazz, dar chiar şi-n biserici. La acest capitol, apaluzele merg şi pentru Teodor Pop, unul din colaboratorii acestui disc, care reuşeşte să coloreze această piesă într-un mare fel. 

Mai apoi, lucrurile merg pe un făgaş normal cu Rock me baby, rock me all night long , piesa devenită cunoscută graţie lui B.B. King, în care ascultătorul este „tratat“ cu backing – vocals realizate de Claudia Negruţ. În momentul în care ai început să asculţi cea de-a treia piesă a discului, te teleportezi undeva în America, într-o noapte cât se poate de rece în care ploaia îţi bate-n geam. Nici nu e de mirare, căci Cold black night readuce în prim plan abilităţile tehnice ale celor trei muşchetari, care oferă o variantă magică a celebrei melodii interpretată în original de Fleetwood Mac. Pentru următoarea piesă melomanul este plimbat puţintel prin Texas cu o interpretare de succes a celebrei La Grange a celor de la ZZ Top, unul din highlight-urile acestui album. 

Fanii J.J. Cale au toate motivele de bucurie, căci Adi Bărar şi gaşca „atacă“ cu succes mai multe piese cunoscute, cum ar fi Same Old Blues, Mama Don't, Magnolia, Call Me The Breeze, After Midnight sau celebrul Cocaine, iar un alt moment inspirat este „Cars Hiss By My Window“, din repertoriul The Doors. 

Una peste alta, cei trei muşchetari ai blues-ului timişorean, merită toate aplauzele pentru atmosfera pe care o crează pe acest disc. Pe care mai colaborează în afară de cei menţionaţi anterior şi Loris Negruţ la guitar şi keyboards. Şi fiindcă am avut ocazia să îi ascult în concert, încă de pe la începutul acestui proiect (cu opt ani în urmă) şi chiar şi în toamna anului 2016, când trio-ul a executat o cântare fantastică la clubul The Note din Timişoara alături de maestrul A.G. Weinberger, da-ţi-mi voie să vă dezvălui un secret: tipii ăştia nu trebuie rataţi live. 

Discul a apărut la MediaPro Music şi poate fi cumpărat de aici. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu