5 feb. 2018

Gramofone - Confessions from the belly of the beast



Dacă e să ne luăm după DEX, un motto este un citat luat, de obicei, dintr-o operă consacrată sau semnată de un autor celebru, cu scopul de a releva ideea fundamentală a unei creaţii. Fie ea literară sau muzicală. Nu ştiu cât de celebri sunt membrii trupei Gramofone sau din opera cui s-au inspirat când au „etichetat“ albumul lor de debut cu motto-ul "I'm smart and I'm in control!". Ideea cu pricina poate să fie considerată niţel prea exuberantă pentru o formaţie aflată la debutul discografic, dar redă cât se poate de bine atmosfera care emană din lioniile melodice ale celor zece piese incluse pe disc, astfel încât cele 32 de minuţele şi 14 secunde incluse în „Confessions from the Belly of the Beast” reprezintă o surpriză plăcută în şubreda industrie muzicală autohtonă.


Povestea spune că Gramofone a pornit la drum prin 2013, iar albumul de debut al acestei formaţii, care a apărut inclus în ediţia de iarnă a revistei Sunete ni-i prezintă pe Paul Drăguşin (clape, voce), Vlad Dumitrescu (chitară, voce), Andrei Mardar (voce), Tiberiu Ionescu (bas) şi Cristian Nicoară (tobe).

Unul din atu-urile băieţilor care alcătuiesc Gramofone este că spre deosebire de multe alte nume româneşti, oamenii nu pot fi încadraţi lejer într-o categorie anume. Chiar dacă există şi câteva scăpări, per ansamblu, discul ăsta este unul interesant, mai ales dacă ne raportăm la mirifica industrie autohtonă muzicală care duduie de chestiuni prefacbricate şi uşor încadrabile în anumite „filme“ muzicale.

Intr-ul de aproape un minut în care sound-uri de cabaret parizian se întâlnesc cu alte nebunii ciudate creează un vibe „de aşteptare“ care explodează odată cu primele secunde ale piesei „No distractions“. Desigur, ideea cu „sunt deştept şi ţin totul sub control“ poate părea ca o laudă de sine, dar pe parcurs melodia capătă „cojones“ în special datorită efectelor de clapă. E drept, secţia ritmică e niţel primitivă, dar piesa „prinde“ bine şi se termină surprinzător (sau nu) cu  sample-uri de voci care se întreabă ce fel de ţigări fumează domnul preşedinte. După acest prim duş de rock de tipul „in your face“ lucrurile merg mai departe cu o baladă dedicată copilăriei numită „Wonderland“, după care „Small Talk“ aduce în ecuaţie un rock a la Simple Minds, cu un vibe pozitiv.

„Seduced“ este fără îndoială unul din punctele de referinţă ale albumului. Dacă nu eşti sedus de piesa asta, înseamnă că nu are rost să te chinui să înţelegi filmul Gramofone. Bucata surprinde datorită intro-ului care îţi poate aminti de Depeche Mode, dar mai ales graţie unui refren din categoria funky jazz, efectele de percuţie adăugate aici fiind adorabile. Unde mai pui că piesa are parte de sample-uri care-ţi amintesc de Fun Loving Criminals. Finalul cu  We ll be right back este şi el frumuşel.

Urmează două piese care se înscriu în filonul „alternative“, cu „In Line“ care e o reverie în care se perindă şi diverse momente jazzy şi „Meat“ cu un er de Red Hot Chilli Peppers.

Printre cele mai dubioase piese de aici este „Blackhole“. Mai bine de jumătate de piesă ai impresia că asculţi o compoziţie inclusă pe unul din multele volume ale colecţiei „Rock Ballads“, dar finalul te duce într-un film underground cu chitări ameţitoare şi explozii solare.

Penultima melodie It s in the rain coteşte spre rock – pop, ducându-te la sonorităţile etalate de R.E.M. sau chiar Robbie Williams, vocea solistului părând undeva pe sound-ul omului care a lansat bucăţi ca Angels sau Let me entertain you. Finalul este din nou din categoria „good vibes“, căci „Goodby Mr President“ are o savoare aparte.

Dincolo de micile minusuri sesizabile de la distanţă de către cei avizaţi, „Confessions from the Belly of the Beast” este un album corect, fără aditivi şi coloranţi, realizat din suflet, care oscilează abil între mai multe direcţii stilistice muzicale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu