25 iul. 2010

Eminem, back to roorts

A fost o vreme in care Eminem a facut legea in rap. Drept urmare a vandut vreo 80 de milioane de discuri, a castigat tot ce se putea in domeniu si era cat se poate de cool. Dupa o pauza in care concurenta n-a stat deoparte, anul trecut domnul rapper a revenit cu Relapse, care a primit si el un Grammy. Acum Eminem a scos un nou disc de No.1 in top: Recovery. Merita ascultat? Doar pentru cei care dintr-un motiv sau altul vor sa se puna la curent cu slang-ul american. Sau pentru cei cu postere Eminem pe pereti. De ocolit pentru restul lumii.
Asteptari: Daca faceti cumva parte din categoria oamenilor care n-au auzit inca de Eminem, acesta e un rapper care a vandut peste 80 de milioane de discuri, a castigat cateva premii Grammy si a cam intrat in posesia tuturor distinctiilor pe care un muzician din aceasta breasla le poate visa. Anul trecut, domnul a incercat un comeback cu Relapse (disc care a castigat si el un Grammy), iar acum Recovery a intrat direct pe locul unu in topul din Marea Britanie.
Rezultat: Dubios per ansamblu, desi fara indoiala si acest album va face furori in randul amatorilor de rap si pop. Eminem a stiut intotdeauna sa gaseasca calea de mijloc intre cele doua orientari muzicale iar acest fapt l-a ajutat sa fie mereu pe buzele acelora care gusta asemenea chestiuni. Unul din lucrurile surprinzatoare reiese din textele discului, in special pe piesa Talking to myself. Dupa ce in trecut Eminem a facut misto in mod constant de altii, de aceasta data omul isi recunoaste “mea culpa” si se pune el la microscop. Cindarella Man beneficieaza de o constructie sonora care aminteste oarecum de Candyman-ul Christinei Aguilera. La capitolul surprize nu neaparat placute se numara si includerea unui sample din Haddaway si What is love in piesa rebotezata No Love. Alaturi de Eminem se afla Lil Wayne, iar cei doi reusesc sa macelareasca efectiv piesa originala. Si mai ciudat este un sample din Black Sabbath in piesa Going through changes. Seria de super – vedete chemate in ajutorul lui Eminem o include si pe Rihanna care isi face aparitia in Love the way you lie, in care printre altele aflam ca domnul rapper este un Superman. Iar “ea”, evident Louis Lane. Per ansamblu, flow-ul lui Eminem este acelasi ca la inceputuri iar debitul sau verbal ar trebui sa-I dea pe spate pe cei care gusta un asemenea entertainment. Exista trei feluri de rap: cel fara rime si melodie, cel fara melodie si cel european care are de toate. Eminem s-a situat intotdeauna in categoria din mijloc si chiar daca Recovery e mult mai incolor decat The Marshall Matters LP, cu siguranta isi va gasi locul in preferintele acelora care iubesc rap-ul comercial.
Recomandari: Pentru pasionatii de rap comercial si cei care vor sa invete slang-ul american. Inutil pentru toti ceilalti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu