Robin and the Backstabbers - Bacovia Overdrive Vol.1 Stalingrad
Solicitați un link
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Alte aplicații
-
Am auzit destule lucruri cat se poate de bune despre Robin si „cei care te injunghie pe la spate“, dar nu am reusit niciodata sa-I vad “la treaba”. Poate e mai bine asa, caci spre deosebire de cei carora considera albumul asta un soi de greatest – hits (datorita intarzierii cu care a aparut pe piata acest album), pentru mine compozitiile astea sunt cat se poate de fresh. E drept, am prins franturi ale unor piese inventate de ei pe Radio Guerilla, dar per ansamblu dupa auditia asta s-a produs un „love at first sight“. Sau ca sa fiu mai exact, si mai in ton cu accentul romanesc al pieselor, e mai degraba „ simpatie la prima vedere“, caci alaturi de incontestabilele plusuri pe care le poseda debutul bucurestenilor, ar mai fi fost loc si de mai bine. Categoric, un mare plus e faptul ca gasca asta are parte de niste texte mai mult decat meseriase. Care te subjuga pe de-antregul. Desi muzica lor atinge tangential si asa – numitul “pop - rock“, textele se mentin la ani – lumina de “bucati” de genul „Pleaca maine o sa-mi treaca“ (Vunk) sau „Sa facem sex e tot ce ne-a ramas/Sa facem sex sa ne-ngropam greselile-n orgasm“ (Vama). Am luat doar doua exemple aleatoare din creatiile discografice romanesti 2012, caci exemplele sunt cu duiumul.
Un alt atu al celor de la Robin & The Backstabbers este acela ca stilistic sunt ancorati in acea zona a rock-ului care odinioara purta eticheta de „alternativ”, aranjamentele muzicale fiind aerisite iar riff-urile inspirate. Desi nu-mi plac defel sabloanele, oridecate ori ma aflu in fata unui disc romanesc de rock „nebatranesc“ (alternativ/indie/brit/ce-o mai fi), n-am cum sa ocolesc un cliseu mega – obosit, acela care te face sa compari muzica romaneasca cu cea din afara granitelor. Si nu ma refer aici neaparat la U.K sau U.S.A., ci chiar si la tarile vecine, fiindca Ungaria si Serbia au multe trupe care in materie de “freshness rock“ ne dau lectii. Simt lipsa acelui „ceva” care separa „decentul“ de „extraordinar“, de acel sentiment de „Waw” pe care il ai cand asculti pentru prima oara trupe care ajung mai apoi sa te marcheze prin artificiile lor sonore la care pana in momentul respectiv nici nu ai fi indraznit sa te gandesti. Dincolo de aceasta mica divagatie absolut necesara, trebuie sa recunosc ca baietii astia au reusit sa puna la punct un debut solid si destept. N-o fi el de zece „curat”, dar in momentul in care deschizi catalogul si vezi cat „stiu” ceilalti elevi din aceasta liga – in Romania, of course!- e clar ca acest „Stalingrad Bacovia Overdrive Vol. 1“ merita sa fie premiant la sfarsitul anului. C-o fi premiul cel mare sau nu, ramane de vazut....
In cronica celui de-al doilea album Grimus, remarcam faptul ca unul din grupurile din liga rock „nebatranesc“ din Ungaria, 30Y, a avut un imens succes in tarisoara de langa noi si datorita faptului ca au scos un album cu texte in limba maghiara. Evident, bucurestenii de la Robin & The Backstabbers n-au valente cu limba lui Atilla, dar au scos un disc cu texte in limba romana (exceptie fiind „Kriminaal), iar piesa „Bacovia Overdrive“ debuteaza chiar cu un citat din Glossa lui George Bacovia („Priveste savant cu inima beata de iubire“). Izvorul de inspiratie din creatia celui mai important poet simbolist roman se face resimtit in multe momente, printre care si-n superba Iguana facatoare de minuni (Un nume scurt/Ca un lesin intr-un spital/Zambet marunt/O rugaciune intr-un bar), iar ca si influente sonore, urechile avizate pot detecta pe ici pe colo sound-uri a la Sonic Youth (in special in dementiala „Kriminaal”) sau chiar Manic Street Preachers. Desi textul care acompaniaza melodia „Cand te-am cunoscut ,Cristina“ e cel mai „subtirel” de aici (Cand se lasa seara peste Bucuresti/Eu ma uit la fete/Dar vad ca nu esti/Cand se lasa seara peste Bucuresti/Eu ma uit la tine, dar vad ca nu esti), piesa are parte de un mijloc cat se poate de zgomotos si antrenant, astfel incat daca faci abstractie de text, feelingul e OK. Desigur, n-ai cum sa treci peste „hiturile“ difuzate pe Guerilla. Adica „Sat dupa sat“, care are cele mai smechere versuri din albumul asta (Latra-un caine-n vecini/Latra si tu te-nchini/Latra viata in noi/Noi facem dragoste-n masini/Bate-un ceas in altar/Latra timpu-n zadar/Viata-i o foaie in vant/Smulsa dintr-un abecedar“), actualul single SPNZRTR sau Vanatoarea regala. Mai e si piesa cu „pianul pe calea ferata” (Soare cu dinti), si lucrurile pot continua, dar sunt convins ca ati prins „privelistea”. Daca faci abstractie de insipida melodie „Marele Zgomot“ si cele trei „interludii“ (Stalingrad, Radiopeea si Ecourile Unite ale Americii) te alegi cu un disc care contine compozitii bine construite care te tin in priza si care nu te fac sa cauti butonul de skip. Daca as fi fost eu in locul lui Robin sau al celor care te injunghie pe la spate, m-as fi indreptat nitel mai mult spre tonalitatile trendy in rock-ul anului 2012, dar atunci as fi fost nevoit sa dau un zece „curat”. Ramane totusi, un noua cu stelute, si un album care merita ascultat.
Na nu ma pot abtine să nu comentez. Stiu ca ei stau de ceva in Bucuresti dar nu sunt bucuresteni sunt de prin Harghita si de prin tara intalniti la facultate in Bucuresti. Marele zgomot nu o fi ea cea mai antrenantă piesă dar nu poți să zici că e insipidă please.., nu e fară spirit fară gust sau nesărată. In rest ce să zic știu că nu merită un zece curat mai trebuie să muncească dar pentru mine e cel mai bun album romanesc de muzică impletit cu poezie care l-am auzit in ultimul timp.
„Cand te-am cunoscut ,Cristina“ este un cover dupa o romanta poporana gen anii '30, so... ca versuri... distorsul din melodia originala (vezi si un cover la Maria Raducanu) si amprenta originala pe darky e... woa!
Robin and the Backstabbers, o trupa incredibil de faină. Și, apropo, frații Proca sunt din Miercurea Ciuc, deși ambii părinți sunt români (stabiliți acolo după facultate.Mie îmi place trupa asta de mor.
Principalul atu al muzicienilor care nu fac parte din tagma celor încadrați în mediocritate constă în puterea acestora de a trezi în rândul celor care le ascultă cântecele, diverse sentimente și imagini care stau undeva ascunse prin hățișurile memoriei. Oridecâte ori cineva atinge o coardă sensibilă se declanșează o vibrație aparte, care reușește să-ți insufle acel sentiment de bine, care ar trebui să vină la pachet cu arta asta numită muzică. Din păcate, în vremurile actuale în care diletantismul este adesea ridicat la nivel de artă, misiunea asta pare-se că a fost abandonată de către mulți. Și totuși, unii n-au abandonat lupta. Este și cazul lui Ravi Hazard. Pe numele său adevărat Răzvan Stochița, „Ravi Hazard “ a început să scrie poezii la vârsta de 14 ani și a descoperit muzica folk la vârsta de 16 ani, în timpul unei călătorii la munte. De aici și până la a împrumuta o chitară, a se închide în casă două săptămâni și a învața să cânte prima melodie a fost doar un pas. În 1997...
„În clipa în care ai apărut / Eu nimic nu am mai vrut / Simplu am înnebunit / M-ai îmbolnăvit“. Sunt primele versuri care se fac auzite pe albumul formației Amala. Piesa cu pricina numită „Tu ești boala mea“ lămurește cât se poate de exact filmul formației care s-a născut în 1989 la Timișoara. Este vorba de acel rock clasic care făcea ravagii în vremurile în care muzica nu era numai despre showbusiness și-n care lumea nu se înghesuia să consume pe bandă rulantă produse muzicale insipide, incolore și inodore. Da, e un soi de remember the time care îi va unge la suflet pe cei care se intitulează rockeri. Pe lângă acest aspect, discul ăsta e și un fragment de istorie, căci această primă înregistrare oficială a formației timișorene cuprinde compoziții semnificative din negura timpurilor. Amala a fost creată de către Grujic Ljubisa, zis și , „Mișa, iar după o serie de schimbări de componență, reveniri și desfințări a reușit să lanseze materialul discografic de debut numit ...
Cele mai bune albume românești ale deceniului Top realizat de Zoltan Varga ABRA - Șapte După trei albume scoase în Germania și un disc apărut în țară noastră sub numele de La frumusețea ei, formația Abra a editat în 2010 albumul Șapte, realizat cu masivul sprijin a lui Mircea Baniciu. Adrian Enescu – Invisible Movies Invisible Movies merită să intre în colecţia oricărui meloman serios din această ţară pentru simplul motiv că documentează sonor „soundtrack“ –urile made in România din ultimii aproape 40 de ani. OK, poate e prea pretenţios termenul de soundtrack, căci câteva din piesele de p-aici sunt simple „acompaniamente“, dar aţi înţeles ideea. Alexandra Ușurelu – La capătul lumii Alexandra Uşurelu a fost etichetată un soi de Norah Jones a României. Dincolo de etichet...
Na nu ma pot abtine să nu comentez. Stiu ca ei stau de ceva in Bucuresti dar nu sunt bucuresteni sunt de prin Harghita si de prin tara intalniti la facultate in Bucuresti.
RăspundețiȘtergereMarele zgomot nu o fi ea cea mai antrenantă piesă dar nu poți să zici că e insipidă please.., nu e fară spirit fară gust sau nesărată. In rest ce să zic știu că nu merită un zece curat mai trebuie să muncească dar pentru mine e cel mai bun album romanesc de muzică impletit cu poezie care l-am auzit in ultimul timp.
Faza cu "bucuresteni" n-avea nicio conotatie defel. Iar despre "Marele zgomot", revin cu ideea ca pentru urechile mele e cea mai slaba piesa de aici.
Ștergere„Cand te-am cunoscut ,Cristina“ este un cover dupa o romanta poporana gen anii '30, so... ca versuri... distorsul din melodia originala (vezi si un cover la Maria Raducanu) si amprenta originala pe darky e... woa!
RăspundețiȘtergerefiindca Ungaria si Serbia are
RăspundețiȘtergereStefan, mersi de observatie, am corectat....
RăspundețiȘtergereNu e impresionanta melodia...
RăspundețiȘtergereRobin and the Backstabbers, o trupa incredibil de faină. Și, apropo, frații Proca sunt din Miercurea Ciuc, deși ambii părinți sunt români (stabiliți acolo după facultate.Mie îmi place trupa asta de mor.
ȘtergereSi eu stiu ca fratii Proca sunt din Miercurea Ciuc si ca solistul a citit un munte de carti.
RăspundețiȘtergere