7 feb. 2018

Moon Museum - From No To Nowhere
Întrebarea shakesperiană care mă macină după audiţia celui de-al doilea material discografic semnat Moon Museum este ...Cum e mai fain să cânţi? Comod sau tumultuos? Indiferent de răspunsul fiecăruia, Oigăn şi muzicienii care alcătuiesc trupa Moon Museum lansează albumul From No To Nowhere, un disc prea puţin zbuciumat pentru gusturile subsemnatului, dar care poate fi o audiţie mega – faină pentru amatorii de muzici mai „aşezate“.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când dau peste o trupă formată din personalităţi care vin din formaţii diverse mă aştept să aud „altceva“. Nu neapărat mai zbuciumat, dar ceva care să mă scoată din zona de confort, ceva care nu puşcă cu aşteptările iniţiale. Din multitudinea de exemple ale unor trupe care reuşesc să ofere acel altceva am să amintesc aici Them Crooked Vultures. Păstrăm proporţiile şi revenim la discul de faţă. Printre muzicienii care se regăsesc în formula Moon Museum se numără oameni din Kumm, Robin and the Backstabbers şi Byron. Nume „mari“, muzicieni profi, aşteptări babane. Desigur, muzica sună diferit în urechile fiecăruia şi sunt absolut sigur că pentru mulţi „From No To Nowhere“ cu cele 14 piese ale sale va reprezenta un album extraordinar. În opinia mea, discul este fain, cu momente mai mult sau mai puţin reuşite şi merită „gustat“. Pe de altă parte, dacă albumul era scos de nişte debutanţi, indubitabil era mai mult decât adorabil. De la oamenii ăştia, m-aş fi aşteptat să aud chestii mai îndepărtate din zona de confort, din orice stil anume.

Dincolo de orchestraţiile previzibile (şi la fel de bine executate precum se aşteaptă oricine de la asemenea muzicieni), dai peste un capitol la care şi cei de la Moon Museum sunt super – meseriaşi. E vorba de texte. Spre fericirea subsemnatului (şi cred că aici sunt în asentimentul multora) printre cele 14 melodii incluse pe acest album se găsesc şi cinci melodii cu texte autohtone. Categoric, atunci când arunci pe piaţă o piesă de dragoste cu un text de genul „Mi- e dor de tine...eşti frumoasă...complicată....visătoare...şi pe deasupra faci cea mai bună cafea din lume/  Mi- e dor de tine...eşti fragilă...schimbătoare...feminină...şi pe deasupra faci cea mai bună dragoste din lume“ se cheamă că ai cucerit din start inimile melomanilor. Iar dacă pe refren ai şi câteva influenţe Phoenix, lucrurile-s clare: bucata este mega – interesantă. Un pic cheesy, dar cu potenţial de hit. „Ultima piesă de pe un album imaginar“ şi „Colac peste pupăză“ sunt alte două exemple de piese care impresionează în primul rând datorită textelor deştepte. La fel stau lucrurile şi cu prima şi ultima piesă de pe acest disc, momente ce  creează o aură de mister.... Cele mai reuşite momente ale discului sunt „The Shadow by your side“, care se vrea a fi un soi de Tears For Fears updatat la zilele noastre şi „Mona Lisa“, cel mai zbuciumat moment al discului. La capitolul aşa şi aşa se numără „Not as the night is young“ şi „Two and two“, aceasta din urmă având o instrumentaţie minimalistă şi un final exploziv. 

Pe pagina de Facebook a trupei Moon Museum formaţia aminteşte la capitolul „artişti care ne plac“ nume ca Beck, Thurston Moore şi Wilco. Dacă pe viitor compoziţiile trupei vor reuşi să meargă mai pregnant în direcţia artiştilor amintiţi, cu siguranţă lucrurile vor prinde un contur mai „zbuciumat“.

Şi pentru că tot am amintit de „grei“, trebuie să menţionez că Moon Museum este o trupă alcătuită din Oigăn – Eugen Nuțescu (Kumm, Robin and The Backstabbers), Ami Crișan, Mihai Grama,  Andrei Robin Proca, Vladimir Proca (ambii membrii RatB) și Dan Georgescu (Byron), iar pe piesele discului mai colaborează Mihai Iordache (sax), Andrei Fântână (clarinet) și Dominic Csergő (vibrafon). Trupa se află într-un turneu naţional de lansare a acestui disc care va poposi printre altele şi la Timişoara, sâmbătă 10 februarie, la Reflektor Venue.


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu