2 mai 2010

Country la 77 de ani: Willie Nelson

Asteptari: Cu o caruta de materiale discografice in spate, muzicianul care a implinit 77 de ani zilele acestea se intoarce cu un disc care aparent are un titlu cat se poate de sec. Nu e defel asa, deoarece country music reprezinta o intoarcere la radicini pentru legenda care e explorat de-a lungul vremurilor si alte stiluri ca  pop, reggae, jazz, western swing, blues sau gospel avand duete cu Julio Iglesias, Wyclef Jean sau Jon Bon Jovi – printre altii si un disc cat se poate de jazzy inregistrat cu Wynton Marsalis.
 
Rezultat: Cele 15 piese incluse aici au parte de un „slefuitor” cat se poate de legendar, munca de productie revenindu-i lui T Bone Burnett.  Fiacere bucata sonora ilustreaza standarde country, unele din ele de mult uitate. Startul este dat de un remake al piesei Man with the blues, primul single al lui Willie Nelson, aparut initial in 1959. Pe parcursul albumului se regasesc o sumedenie de piese din repertoriul unor nume ca Ray Price, Porter Wagoner, the Delmore Brothers, sau Hank Williams. Nu prea exista momente stralucite, dar nici esecuri. Gotta walk alone te face sa-ti imaginezi un drum prafuit din U.S.A. iar Freight train boogie poate fi deasemenea inclusa in orice sountrack modern, nu doar ca o ilustratie pentru un vagabond care calatoreste intr-un tren marfar. Pistol Packin’ Mama este o piesa care in anul 1943 a ajuns pe prima pozitie a topului Juke Box Folk Records (care mai tarziu si-a schimbat numele in Hot Country Song) in interpretarea lui Bing Crosby and The Andrews Sisters. Cu o instrumentatie simplista si fara percutie, piesele astea au ceva special in ele. E drept, muzica country s-a schimbat enorm in cei 50 de ani de cand Willie Nelson activeaza in aceasta industrie. Cu toate acestea notiunea de vintage country este pusa la semn de egalitate cu Willie Nelson. Se prea poate ca vocea distinctiva a lui Willie Nelson sa para in anumite momente imbatranita. Dar si acest mic amanunt da o conotatie aparte acestui disc care dupa feeling-ul pe care il emana putea fi inregistrat oricand in ultimele 4 -5 decenii.

Recomandari: Pentru aceia care sunt curiosi de un remember in cultura americana si aceia care vor sa se lase antrenati intr-o excursie in vremurile cand in muzica se punea mult – mult suflet.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu